Soberder Barcelona zoekt tegen Valencia naar goals

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de derde speelronde is dat het duel tussen Valencia en Barcelona van zondagavond 21.00 uur.

Soberder Barcelona zoekt tegen Valencia naar goals

Valencia

Klassering 10de plaats, 3 punten na 2 duels

Vorm De hoofdmacht van Valencia heeft twee ingrijpende veranderingen ondergaan. Roberto Soldado werd voor dertig miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur en is in de spits vervangen door Hélder Postiga (Real Zaragoza). De transfervrije Javi Fuego (Rayo Vallecano) is de nieuwe controlerende middenvelder in het elftal van trainer Miroslav Djukic.

Met deze groep hoopt Valencia zich dit seizoen weer te plaatsen voor de Champions League. Deze jaargang zijn Los Che voor het eerst sinds 2009/10 veroordeeld tot de groepsfase van de Europa League. Het team van trainer Miroslav Djukic, deze zomer aangesteld als opvolger van Ernesto Valverde, begon de competitie met een 1-0 zege op Málaga. Vorige week zaterdag werd met 3-1 verloren bij Espanyol.

Uitgelicht
Voor de nieuwe hoofdcoach Djukic betekent ieder duel met Barcelona een confrontatie met het pijnlijke verleden. De ex-international van Servië blijft voor eeuwig de man van de beruchte gemiste strafschop. De penalty van 14 mei 1994 welteverstaan. Destijds miste Djukic als speler van Deportivo La Coruña op de laatste speeldag vanaf elf meter in de 89ste minuut van het duel met Valencia (0-0).

Bij een overwinning had Deportivo voor de eerste maal in de geschiedenis landskampioen geweest. Voorafgaand bedroeg de voorsprong op Barcelona één punt. Door de misser van Djukic greep het team van Johan Cruijff op het allerlaatste moment alsnog de titel (dankzij een beter onderling resultaat). Voor Djukic wordt het de derde keer dat hij het als trainer tegen de Blaugranas opneemt. Met Real Valladolid verloor hij vorig seizoen beide confrontaties: 1-3 voor eigen publiek, 1-2 in Camp Nou.

Barcelona

Klassering 1ste plaats, 6 punten na 2 duels
Vorm Barcelona is na de sensationele zeges op Santos (8-0 Trofeo Joan Gamper) en Levante (7-0, eerste speelronde) beduidend soberder voor de dag gekomen. De drie daaropvolgende officiële duels maakte de Catalaanse grootmacht slechts twee goals, ook al volstond de 0-0 bij Atlético Madrid afgelopen woensdag voor de Supercopa, Barça's eerste titel onder coach Tata Martino. In dat duel stonden Lionel Messi en Neymar voor het eerst samen aan de aftrap.

Niettemin waren de grootste complimenten voor keeper Víctor Valdés, die met enkele fraaie reddingen zijn ploeg op de been hield. In 505 officiële duels voor Barcelona hield de doelman 225 keer (de volledig gespeelde wedstrijden) de nul vast. Voor het duel bij Valencia heeft Martino onder anderen Xavi en Alexis Sánchez buiten de wedstrijdselectie gelaten. Beide spelers hebben vanaf de voorbereiding veel minuten gemaakt, zowel voor Barcelona als voor hun nationale ploeg.

Uitgelicht
Ook onder Tata Martino wordt volop gerouleerd. Na vier officiële duels zijn Gerard Piqué, Javier Mascherano en Víctor Valdés de enige de maximale 360 minuten hebben gevoetbald. Desondanks zijn er nauwelijks mogelijkheden voor Barça’s talenten. De A-selectie telt met Martín Montoya, Marc Bartra, Sergi Roberto, Cristian Tello, Jonathan Dos Santos en Oier Olazábal zes jongelingen. Maar speeltijd was er tot dusverre alleen voor Tello (veertien minuten tegen Levante) en Sergi Roberto (acht minuten tegen Málaga).

Onderlinge historie

Valencia won van zijn 78 thuisduels met Barcelona er 29, speelde er negentien gelijk en verloor er dertig. Maar de voorbije periode hebben Los Che weinig klaargespeeld. Barcelona is namelijk al zes opeenvolgende bezoeken in Mestalla ongeslagen, geen enkele andere huidige club uit de Primera División kan dat navertellen. Real Madrid en Levante zijn al vier duels op rij in Mestalla zonder verlies. De laatste keer dat Valencia voor eigen publiek Barcelona (destijds onder leiding van Frank Rijkaard) versloeg, dateert van februari 2007. Sindsdien waren er twee zeges en vier remises voor de Catalanen. 

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
Seizoen 2010/11 Valencia - Barcelona 0-1 Primera División
Seizoen 2011/12 Valencia - Barcelona 2-2 Primera División
Seizoen 2011/12 Barcelona - Valencia 5-1 Primera División
Seizoen 2012/13 Barcelona - Valencia 1-0 Primera División
Seizoen 2012/13 Valencia - Barcelona 1-1 Primera División

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen