Snelste Serie A-goal ooit helpt Milan, Atalanta dendert over Roma heen

AC Milan heeft zondagmiddag opnieuw een stukje Serie A-geschiedenis geschreven. Rafael Leão scoorde al na 6,2 seconden tegen Sassuolo en tekende daarmee voor de snelste goal ooit in de hoogste afdeling van Italië. De recordtreffer bleek uiteindelijk ook goud waard voor Milan, dat Internazionale nog steeds op de hielen heeft zitten. Atalanta Bergamo won later op de avond op knappe wijze van AS Roma.

Sassuolo
Sassuolo
1 - 2
AC Milan
AC Milan

Het was vanaf de aftrap meteen raak voor de koploper van Italië. Hakan Calhanoglu dribbelde direct naar voren, gaf een steekbal op maat op Leão en de Portugees schoot raak in de verre hoek. Die bliksemstart leverde Milan een nieuw Serie A-record op. Dat stond de laatste negentien jaar op naam van Paolo Poggi, die in 2001 al na acht seconden scoorde namens Piacenza tegen Fiorentina.

Dankzij het ultrasnelle doelpunt gaf Milan een vervolg aan een knappe serie. In de laatste 33 Serie A-duels kwam het altijd tot scoren. Woensdag vestigde Milan een Serie A-record door dertien duels op rij minstens twee keer te scoren en ook die serie kreeg een vervolg, omdat Alexis Saelemaekers er nog in de eerste helft ook 0-2 van maakte.

Hierna leek Milan, nog altijd zonder sterspeler Zlatan Ibrahimovic, de wedstrijd zorgeloos uit te kunnen spelen. Vlak voor tijd werd het echter toch nog spannend, toen Domenico Berardi uit een directe vrije trap voor de aansluitingstreffer zorgde. Sassuolo probeerde hierna nog om de gelijkmaker op het bord te krijgen, maar zonder succes.

Internazionale
2 - 1
Spezia
Spezia

Internazionale blijft Milan volgen, al kwam het in de thuiswedstrijd tegen Spezia een stuk minder gemakkelijk op stoom dan zijn stadgenoot. De eerste helft kende nauwelijks kansen: de enige redding die moest werden verricht was van Spezia-doelman Ivan Provedel, bij een schot van Ashley Young. Romelu Lukaku kopte van dichtbij in het zijnet en Alessandro Deiola zorgde namens de gasten voor gevaar met een vrije trap.

Kort in de tweede helft wist Inter, met Stefan de Vrij in de defensie, alsnog een doorbraak te forceren. Lautaro Martínez stuurde met een slimme pass Achraf Hakimi weg en hij was op snelheid niet meer te achterhalen: 1-0. De voorsprong werd verdubbeld via een benutte strafschop van Lukaku, waarna de aansluitingstreffer van Roberto Piccoli  te laat kwam ('95). Zo blijft het verschil tussen koploper Milan en achtervolger Inter één punt bedragen.

Atalanta Bergamo
4 - 1
AS Roma
AS Roma

Roma leek zondagavond al vroeg op weg naar de derde Serie A-zege op rij toen Edin Dzeko uit een lage voorzet van Henrikh Mkhitaryan al in de derde minuut raak schoot. Het had daarna ook zomaar 0-2 kunnen worden, maar Leonardo Spinazzola raakte de lat met een lob en Atalanta-keeper Pierluigi Gollini hield vlak voor rust een vrije trap van Lorenzo Pellegrini knap uit zijn doel.

Na rust zette de ploeg van Marten de Roon en Hans Hateboer de achtervolging in. Nadat Gollini de 0-2 opnieuw had voorkomen bij een schot van Jordan Veretout, was het Duván Zapata die na een uur de gelijkmaker binnenknalde. Invaller Josip Ilicic was bij die fraaie treffer al de aangever en stelde tien minuten later met een prachtige voorzet ook Robin Gosens in staat te scoren.

Rick Karsdorp kon bij dat moment niet voorkomen dat de Duitse international de comeback van Atalanta completeerde met zijn vierde goal van het seizoen en moest kort daarna toezien hoe de even daarvoor ingevallen Luis Muriel er na een knappe schijnbeweging 3-1 van maakte. Het slotakkoord was vijf minuten voor tijd voor Ilicic, die al kappend en draaiend de Roma-defensie te kijk zette.

Zo was het bij afwezigheid van Alejandro 'Papu' Gómez, die in de clinch ligt met trainer Gian Piero Gasperini en ontbrak in de wedstrijdselectie, de 32-jarige Ilicic die na rust de wedstrijd naar zijn hand zette. Roma moest zo de derde nederlaag van het seizoen slikken, nadat het eind november ook al met 4-0 verloor van Napoli. Atalanta lijkt juist weer op stoom te raken en klimt op de ranglijst.