AZ heeft de uitwedstrijd tegen Willem II gewonnen ondanks een ongekend snelle rode kaart van captain Teun Koopmeiners en twee afgekeurde goals. Albert Gudmundsson kroonde zich tot matchwinner.

Willem II
0 - 1
AZ
AZ

AZ maakte deze week bekend ook volgend seizoen door te gaan met coach Pascal Jansen en de definitieve opvolger van Arne Slot wilde die feestweek logischerwijs graag bekronen met drie punten in Tilburg. Duels met Willem II zijn voor AZ echter steevast een pittige opgave. Willem II was in de Eredivisie al vijf duels ongeslagen en van de laatste vijf onderlinge wedstrijden tussen Willem II en AZ wisten de Alkmaarders er maar eentje te winnen. Dat was eerder dit seizoen. Toen werd het liefst 5-3 in Alkmaar.

Zo'n knotsgek scoreverloop kwam er zaterdagavond niet, ondanks een ontzettend snelle tegenvaller voor AZ. De Alkmaarders moesten al na vijf minuten verder met tien man door een rode kaart van captain Koopmeiners. Hij kreeg na een charge op Vangelis Pavlidis de snelste rode kaart ooit namens AZ in de Eredivisie.

Met een man minder werd AZ iets voorzichtiger in de aanvallende intenties en bij Willem II leek men niet bij machte te zijn om het Alkmaarse tiental stevig onder druk te zetten. Dat resulteerde in iets wat meer op een schaakpartij leek dan op een voetbalwedstrijd. Kansen waren er nauwelijks aan beide kanten. AZ kwam niet verder dan wat te scherpe voorzetten van Jesper Karlsson en Marco Bizot trad een keer goed op door ver uit zijn doel te komen en een Tilburgse aanval in de kiem te smoren.

Na rust kreeg Willem II het eveneens niet voor elkaar om de man-meer-situatie uit te buiten. Sterker nog: AZ was met een man minder beter dan de gastheren, die halverwege de wedstrijd wisten dat concurrent VVV-Venlo met 0-1 had verloren van FC Groningen. Dat nieuws inspireerde de ploeg van Zeljko Petrovic niet om vol op jacht te gaan naar de winst. AZ deed dat wel. De Alkmaarders dachten via Myron Boadu ook op voorsprong te komen, maar de aanvaller stond buitenspel en zijn goal werd terecht afgekeurd. Ook een goal van Gudmundsson werd niet veel later, in de 64ste minuut afgekeurd. Jonas Svensson had de bal nét niet binnen kunnen houden volgens de arbitrage en de 0-0 bleef daarmee staan.

Drie keer bleek uiteindelijk scheepsrecht voor AZ. In de 72ste minuut was het Karlsson die zijn poging eerst nog gekeerd zag worden, maar in de rebound maakte Gudmundsson alsnog zijn goal. De international van IJsland zette AZ daarmee op een 0-1 voorsprong. Een voorsprong die in de resterende minuten ook nauwelijks meer in gevaar kwam. Willem II was aanvallend onmachtig en Sven van Beek was in blessuretijd nog het dichtst bij de 1-1. De verdediger kopte de bal in de handen van Bizot en Willem II bleef zodoende in punten gelijk staan met VVV-Venlo. De nummers vijftien en zestien van de Eredivisie staan na zaterdagavond allebei nog steeds op 22 punten, zeven meer dan FC Emmen en ADO Den Haag.