Slovenië verrast tegen het nerveuze Rusland van Hiddink

Guus Hiddink is er met Rusland niet bij in Zuid-Afrika. De nerveus ogende ploeg verloor met 1-0 van Slovenië.

Door de late aansluitingstreffer van Slovenië in Moskou zaterdag nam Rusland een krappe 2-1 voorsprong mee naar Maribor. Het verkleinde de mogelijkheid voor de ploeg van Hiddink om met meer vertrouwen aan de return te beginnen.

Dat bleek ook al snel in de wedstrijd. De Russen speelden uiterst nerveus en hadden geluk dat keeper Igor Akinfeev wel zijn zenuwen in bedwang had. De goalie redde knap toen Milivoje Novakovic al vroeg in de wedstrijd alleen voor hem opdook.

Het bleek een voorbode van een eerste helft waarin Slovenië de bezoekers ver terugdrong en nauwelijks aan het voetballen liet. De beloning van de aanvalsdrift kreeg de thuisploeg op slag van rust. Valter Birsa vond met een uitstekende voorzet Zlatko Dedic die zijn tegenstanders de baas was en met de punt van zijn schoen binnen volleerde.

Na de hervatting trok de ploeg van Hiddink meer het spel naar zich toe en kreeg ook kansen. Forse domper voor de Russen was de rode kaart voor Aleksandr Kerzhakov die te hard doorging op keeper Samir Handanovic.

Met tien man bleven de grootste kansen voor de Russen, maar onder meer Joeri Zhirkov miste een opgelegde mogelijkheid. De linkervleugelspeler knalde vrij voor Handanovic op de goalie van Slovenië. In de slotfase kreeg Zhirkov zijn tweede gele kaart en moest inrukken. Gescoord werd er niet meer, wat betekende dat Slovenië voor de tweede keer mag afreizen naar een WK-eindronde.