Slagveer helpt speeltje omstreden Hongaarse premier aan primeur

Reacties

Puskás Akademia zag in 2005 het levenslicht als een zelfstandige jeugdtak van de topclub Videoton. Vijftien jaar later hielpen Yoëll van Nieff en Luciano Slagveer de bijzondere club aan een primeur: een Europees ticket.

Slagveer helpt speeltje omstreden Hongaarse premier aan primeur
© Pro Shots

Puskás Akademia kan met recht een speciale club worden genoemd, en dan met name voor Viktor Orbán (foto). De omstreden Hongaarse premier heeft een grote invloed op de club uit zijn geboortedorp Felcsut, dat minder dan tweeduizend zielen telt.

De thuishaven van Puskás Akademia laat zien dat de ambities verder reiken dan de grenzen van Felcsut. De Pancho Arena, die in 2014 werd geopend, ligt aan een vaak ongebruikte spoorlijn en biedt plaats aan meer toeschouwers (3.500) dan het dorp inwoners heeft. Het door de vermaarde architect Imre Makovecz ontworpen stadion kreeg bovendien prijzen voor de schoonheid en de luxe.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Kortom, het stadion van de kleine club is een onverwachte oase van weelde op een opmerkelijke plaats. Maar het is ook weer helemaal niet verrassend vanwege Orbán, wiens achtertuin grenst aan het stadion. 'Het stadion en de omgeving, het maakt allemaal deel uit van mijn idee. Voetbal is kunst. Kijk naar het stadion! Dat is kunst', zei de premier tegen journalisten, die vanuit de keuken van Orbáns huis de Pancho Arena zagen opdoemen.

Het bleef niet alleen bij het optrekken van het bijzondere stadion. Aan de hand van zijn jeugdvriend en miljardair Lorinc Meszaros heeft Puskás Akademia ook sportief flink aan de weg getimmerd. Daarbij werd in financieel opzicht ook geput uit staatsmiddelen, want via een omweg sluisde Orbán de nodige miljoenen in de richting van zijn club. Geschat wordt dat 191 miljoen euro aan overheidsgeld naar de jonge club is gegaan.

Mede met dank aan het belastinggeld is er van het oorspronkelijke idee niet veel meer over. Akademia Puskás staat laatste als het gaat om jongelingen die hun debuut hebben gemaakt op het hoogste niveau in Hongarije. Orbán cum suis hebben zich inmiddels meer gericht op versterkingen uit het buitenland, zoals de Nederlanders Van Nieff en Slagveer. En laat die laatste nou net afgelopen zaterdag voor 1.918 toeschouwers als invaller de winnende treffer maken tegen Honved, waardoor de derde plaats en daarmee een Europees ticket zeker werden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.