Shearer loodst Newcastle naar 4e plek

Newcastle United won de strijd om de vierde plaats door in een onderling duel af te rekenen met Charlton Athletic: 3-1. Alan Shearer eiste de hoofdrol voor zich op door twee keer te scoren.

Charlton had vooraf een minieme voorsprong van een punt op Newcastle. Maar op St. James' Park moesten The Addicks vooral voor rust hun meerdere erkennen in Newcastle. Al na 53 seconden keken de bezoekers tegen een achterstand aan, omdat Alan Shearer binnenkopte op aangeven van Laurent Robert. En in de 34ste minuut verdubbelde Jermaine Jenas de voorsprong, zij het per ongeluk: verdediger Chris Perry schoot in blinde paniek de bal via Jenas in zijn eigen doel.

Het was niet het enige mazzeltje van The Magpies. Want de ploeg van coach Bobby Robson zag na rust Charlton dichterbij komen via Claus Jensen, waarna doelman Shay Given maar net redde en een inzet van Perry uit zijn doel tikte. In de daaropvolgende aanval liet Laurent Robert zich vallen in de zestien van Charlton, en de Fransman zag zijn schwalbe beloond met een strafschop. Keeper Dean Kiely duwde de strafschop van Shearer tegen de paal, maar Shearer was snel ter plekke om de rebound binnen te tikken en het duel te beslissen.