Shakhtar-icoon Srna heeft altijd naar zijn hart geluisterd

Reacties

Als hij het had gewild had hij kunnen schitteren bij een van de grote clubs van Europa. Darijo Srna is Shakhtar Donetsk echter altijd trouw gebleven. Donderdagavond vestigde de 33-jarige Kroaat niet alleen een clubrecord, maar hield hij zijn Oekraïense werkgever ook in de race voor Europees eremetaal.

Shakhtar-icoon Srna heeft altijd naar zijn hart geluisterd

Srna tekende zijn eerste contract met Shakhtar toen Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart nog bij Ajax speelden, Mateja Kezman en Arjen Robben bij PSV en Dirk Kuijt bij Feyenoord de opvolger van Pierre van Hooijdonk werd. Bijna dertien jaar later heeft de rechtsback met de verfijnde trap 486 officiële duels gespeeld voor Shakhtar, dat – toevallig of niet – sinds zijn komst uitgroeide tot grootmacht in eigen land en constante factor in Europa.

Dat blijkt wel uit het feit dat Srna door zijn optreden in de kwartfinale van de Europa League behalve recordhouder van Shakhtar ook is toegetreden tot de toptwintig van veteranen in UEFA-competities; met evenveel wedstrijden als Claude Makélélé (134) en maar een handvol minder dan grootheden als Gianluigi Buffon, Thierry Henry, Andrea Pirlo (139) en Paul Scholes (137). En net als sommigen van hen speelde Srna, na zijn beginjaren bij Hajduk Split, het merendeel van die wedstrijden voor één club.

In de periode dat Darijo Srna 486 wedstrijden voor Shakhtar Donetk speelde, kwam Zlatan Ibrahimovic via Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona en AC Milan bij Paris Saint-Germain terecht. In december troffen ze elkaar in de Champions League.
In de periode dat Darijo Srna 486 wedstrijden voor Shakhtar Donetk speelde, kwam Zlatan Ibrahimovic via Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona en AC Milan bij Paris Saint-Germain terecht. In december troffen ze elkaar in de Champions League.

In een elftal vol Brazilianen en Oekraïners is Srna in al die jaren uitgegroeid tot het uithangbord van Shakhtar, samen met trainer Mircea Lucescu (al sinds 2004 in dienst). 'Hij is de personificatie van het hedendaagse Shakhtar', vertelt Mikhail Sokolovskiy, tot gister dertig jaar lang de man met de meeste duels voor de club van eigenaar Rinat Akhmetov. 'Dit is een team van Europese klasse, dat elk jaar in de Champions League speelt. Srna is al jaren hun aanvoerder, heel Europa kent hem.'

De ster van Srna had wellicht nog hoger aan de voetbalhemel kunnen staan, als hij had toegehapt op een van de lucratieve aanbiedingen die hij in zijn loopbaan heeft gehad. Clubs als Chelsea en Bayern München zagen wel wat in de komst van de 129-voudig international. 'Het klopt, ik had twee concrete aanbiedingen', vertelde Srna in 2014. 'Ik heb naar mijn hart geluisterd en bleef bij de club waarmee ik ben opgegroeid. Ik had meer geld kunnen krijgen, maar deze beslissing stond geschreven in mijn hart.'

Voor het geld hoeft Srna ook niet te vertrekken uit Oekraïne, want zijn privé-vermogen wordt geschat op minstens tien miljoen euro. Desondanks is de Kroatische koning van de assist een speler van een uitstervend ras. Niet zonder succes. Op zijn erelijst prijken inmiddels acht Oekraïense titels, vijf bekers, zeven Super Cups en een UEFA Cup (die van 2009). Mede dankzij zijn rake penalty en twee vlijmscherpe voorzetten in de Europa League-kwartfinale tegen Braga (4-0) lonkt nu weer Europees succees voor Srna.

De vraag is wat Srna daarna doet. Zijn contract loopt af en door de politieke crisis is het er niet bepaald beter op geworden in Oekraïne. Shakhtar speelt al enige tijd niet meer in de eigen Donbass Arena, maar in Lviv. Voor Srna speelt dat allemaal geen rol, hij ziet het verleningsvoorstel graag tegemoet. 'Shakhtar is mijn tweede thuis. Als zij besluiten mijn contract niet te verlengen, zou de enige optie een exotische bestemming zijn. In Europa is er maar één club: Shakhtar!' Srna luistert altijd naar zijn hart.

Speler met meeste wedstrijden in UEFA-clubcompetities
Speler Club(s) Wedstrijden
Paolo Maldini AC Milan 174
Xavi Barcelona 173
Iker Casillas* Real Madrid, FC Porto 165
Clarence Seedorf Ajax, Real Madrid, Internazionale, AC Milan 163
Raúl Real Madrid, Schalke 04 161
Javier Zanetti Internazionale 160
Ryan Giggs Manchester United 159
Jamie Carragher Liverpool 150
Roberto Carlos Internazionale, Real Madrid, Fenerbahçe 144
Andriy Shevchenko Dinamo Kiev, AC Milan, Chelsea 143
Oliver Kahn Kaiserslautern, Bayern München 142
Luis Figo Sporting Lissabon, Barcelona, Real Madrid, Internazionale 142
Olexandr Shovkovskiy* Dinamo Kiev 142
Gianluigi Buffon* Parma, Juventus 139
Thierry Henry AS Monaco, Arsenal, Barcelona 139
Andrea Pirlo Internazionale, AC Milan, Juventus 139
Paul Scholes Manchester United 137
Claude Makélélé FC Nantes, Celta de Vigo, Real Madrid, Chelsea, Paris Saint-Germain 134
Darijo Srna* Hajduk Split, Shakhtar Donetsk 134

* nog actief in Europa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.