Serie A, de spektakelcompetitie van Europa

Reacties

Met Juventus – Lazio, AS Roma – Napoli en Inter – AC Milan is het Italiaanse voetbalweekend er een om je vingers bij af te likken. De Serie A is niet meer alleen de competitie van clashes tussen traditierijke topclubs, maar ook van doelpunten. Het Italiaanse voetbal rekent af met het defensieve imago.

Serie A, de spektakelcompetitie van Europa

Na zeven speeldagen (acht in Frankrijk) werd er in de vijf grote Europese competities gemiddeld het meest gescoord in Italië: 2,88 goals per duel. Daarna volgen Frankrijk (2,67), Spanje (2,67), Engeland (2,47) en Duitsland (2,44). Het is te vroeg om daar conclusies uit te trekken, maar het zegt toch iets.

Ook de cijfers van de afgelopen jaren tonen aan dat de Serie A steeds aantrekkelijker wordt om te volgen. De afgelopen vier seizoenen (van 2013 tot 2017) lag het gemiddeld aantal treffers in de Serie A met 2,73 goals zelfs hoger dan dat van Engeland (2,71) en Frankrijk (2,52). De kloof met Spanje (2,77), toch de competitie die bekendstaat om zijn aanvalslust, is miniem. De afgelopen speelronde vielen in Italië 33 doelpunten, elf meer dan in de Premier League.

Dé exponent van die offensievere instelling is het Napoli van Maurizio Sarri. Vorig seizoen vestigde de Zuid-Italiaanse club een nieuw record door 94 doelpunten te maken in één seizoen. Zeventien meer dan kampioen Juventus. Ook dit jaar is Napoli verschroeiend van start gegaan. Na zeven competitieduels staat de teller op liefst 25 goals, gemiddeld dik boven de drie per wedstrijd.

Wat is er dan veranderd in de Serie A dat er zoveel wordt gescoord? Ten eerste: de explosie van aanvallende talenten. Vorig seizoen slechtten zes spelers de barrière van twintig doelpunten: Edin Dzeko (AS Roma, 29 goals), Dries Mertens (Napoli, 28), Andrea Belotti (Torino, 26), Mauro Icardi (Inter, 24), Gonzalo Higuaín (Juventus, 24) en Ciro Immobile (Lazio, 23). Die spitsen profiteren van het werk van aanvallend ingestelde trainers, en dat is meteen de tweede factor die meespeelt.

Sarri is een aanhanger van het 4-3-3-systeem en heeft het korte combinatievoetbal tot een kunst verheven. Hij is niet de enige in de Serie A die houdt van mooi voetbal: Simone Inzaghi (Lazio), Eusebio Di Francesco (AS Roma) en Vincenzo Montella (AC Milan) kiezen allemaal voor de aanval. Een derde factor is dat de kloof tussen de grote clubs en de kleintjes in de Serie A steeds groter wordt. Dat is een tendens die zich overigens ook aftekent in de andere, grote Europese competities én in de Champions League. Gevolg is dat er in de meeste competities de afgelopen jaren heel wat records gesneuveld zijn. Zo zijn in de Serie A zeven van de tien doelpuntenrecords opgetekend in de laatste vier seizoenen. In Spanje werd de grens van de honderd goals slechts twee keer bereikt tussen 1987 en 2007. Sinds het seizoen 2008/09 wordt die grens elk jaar overschreden door minstens één club. (Steve Van Herpe)

Zaterdag
18.00 uur: Juventus - Lazio
20.45 uur: AS Roma - Napoli
 
Zondag
12.30 uur: Fiorentina - Udinese
15.00 uur: Bologna - Spal
15.00 uur: Cagliari - Genoa
15.00 uur: Crotone - Torino
15.00 uur: Sampdoria - Atalanta Bergamo
15.00 uur: Sassuolo - Chievo Verona
20.45 uur: Internazionale - AC Milan
 
Maandag
20.45 uur: Hellas Verona - Benevento
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.