Senegal profiteert van matchfixing-soap en gaat naar het WK

Reacties

Senegal is als 24ste land zeker van deelname aan het WK van volgend jaar in Rusland. Door een 0-2 overwinning op bezoek bij Zuid-Afrika zette het de concurrentie vrijdag op een onoverbrugbare achterstand. Daarmee heeft de soap in Groep D van de Afrikaanse kwalificatie een voor Zuid-Afrika desastreus einde gekregen, de kwestie blijkt met terugwerkende kracht goud waard voor Senegal.

Senegal profiteert van matchfixing-soap en gaat naar het WK

Het kwalificatieduel tussen beide landen werd op 12 november 2016 namelijk ook al gespeeld, toen boekte Zuid-Afrika een zege die de WK-droom volop in leven hield. Mede door een goal van Vitesse-middenvelder Thulani Serero werd het 2-1, maar die uitslag werd in september van dit jaar geschrapt. Dit omdat de wedstrijd onder leiding stond van de wegens matchfixing inmiddels voor het leven geschorste scheidsrechter Joseph Lamptey. De Ghanees deelde destijds onder meer een ridicule penalty uit aan Zuid-Afrika.

De FIFA besloot na die schorsing dat het duel overgespeeld moest worden, in de herhaling profiteerde Senegal vrijdagavond tegen de belangrijkste concurrent volop van die maatregel. Serero was er dit keer overigens niet bij, hij ontketende deze week een rel door een oproep van bondscoach Stuart Baxter te weigeren. Ondanks een basisplaats voor Kamohelo Mokotjo (voorheen Feyenoord en FC Twente) kan Zuid-Afrika het WK nu vergeten.

De vroege openingstreffer was een Premier League-productie. Sadio Mané (Liverpool, foto) was met een schitterende steekpass de aangever, West Ham United-spits Diafra Sakho schoot goed raak. Mané was ook bij de kolderieke 0-2 doorslaggevend. Met zijn inzet trof hij nog de voet van keeper Itumeleng Khune, maar de terugspringende bal stuiterde via de rug van de Zuid-Afrikaanse verdediger Thamsanqa Mkhize alsnog knullig in het doel (zie video onder). De ruststand bleek ook de eindstand, waardoor Senegal (na de kwartfinaleplaats in 2002) voor de tweede keer naar het WK gaat.

Door het overgespeelde duel te winnen, en dus alsnog de eerder misgelopen drie punten te pakken, is Senegal in de poule namelijk niet meer in te halen. Het heeft met nog één duel te gaan al vijf punten meer dan Burkina Faso en Kaapverdië (die elkaar dinsdag nog om des keizers baard treffen), Zuid-Afrika heeft zelfs zeven punten minder. Senegal en de Zuid-Afrikanen spelen over vier dagen eveneens tegen elkaar, maar ook dat duel gaat nergens meer over.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.