Seizoen Liverpool wordt mede dankzij Van Dijk nóg mooier, record De Bruyne

Reacties

Liverpool heeft zijn onvergetelijke Premier League-seizoen zondagmiddag afgesloten met een overwinning op Newcastle United. Zoals zo vaak was Virgil van Dijk zeer belangrijk voor The Reds, die een clubrecord aanscherpten. Manchester City zette eenvoudig hekkensluiter Norwich City opzij in een duel dat in het teken stond van David Silva en Kevin De Bruyne.

Seizoen Liverpool wordt mede dankzij Van Dijk nóg mooier, record De Bruyne
© Pro Shots
Newcastle United
Newcastle United
1 - 3
Liverpool
Liverpool

Stond er niets meer op het spel voor Liverpool? Het is maar hoe je daarnaar keek. The Reds zijn natuurlijk al lang en breed landskampioen (de spelers van Jürgen Klopp kregen zondag voor de zevende keer een erehaag), maar probeerden op de valreep nog enkele records te veroveren. Zo kon Liverpool de grootste kloof ten opzichte van de vicekampioen realiseren, al was het daarbij wel afhankelijk van averij van Manchester City tegen Norwich City. Daarbij lonkte het clubrecord van de meeste punten in een Premier League-jaargang.

Met een onorthodoxe aanvalslinie bestaande uit Divock Origi, Takumi Minamino en Alex Oxlade-Chamberlain beleefde Liverpool een valse start op St. James' Park. Na iets meer dan twintig seconden verschalkte Dwight Gayle van dichtbij Alisson, nadat de defensie van de bezoekers verkeerd stond opgesteld bij een vrije trap. Met de alternatieve voorhoede ging het kansen creëren iets moeizamer dan normaal voor Liverpool, maar in dat soort gevallen is er altijd nog Van Dijk. De Oranje-captain torende vlak voor rust boven iedereen uit en kopte fraai raak op aangeven van Oxlade-Chamberlain.

Voor Van Dijk betekende dat zijn vijfde treffer van het Premier League-seizoen en zijn negende goal sinds zijn komst naar Liverpool begin 2018. In die periode was geen enkele centrumverdediger vaker trefzeker op het hoogste niveau in Engeland. Vlak na de hervatting zorgde Van Dijk opnieuw voor gevaar met een kopbal, maar deze keer bleef succes uit. Via Origi werd het in de 59ste minuut alsnog 1-2. De Belg vond de verre hoek met een knal van afstand. Middenmoter Newcastle stelde daar nauwelijks iets tegenover en met de entree van Mohamed Salah, Sadio Mané en Roberto Firmino begon het nog soepeler te lopen bij Liverpool, dat de score via Mané ook nog opvoerde: 1-3.

Ook Jeroen Boere maakte ooit vijf kopdoelpunten in een Premier League-jaargang:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Van Dijk maakte - net als Georginio Wijnaldum - de negentig minuten vol, waarmee hij dit Premier League-seizoen geen minuut heeft gemist. Dat gold in het verleden voor slechts twee andere Nederlanders: Sander Westerveld (Liverpool, 2000/01) en Tim Krul (Newcastle United, 2011/12).

Voor Liverpool zit het seizoen er nu op. The Reds werden vlak voor de coronabreak immers uitgeschakeld in de Champions League. Een lange vakantie zit er echter niet in, aangezien het volgende Premier League-seizoen alweer op 12 september van start gaat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Meeste punten Liverpool in de Premier League:

Seizoen Punten
2019/20 99
2018/19 97
2008/09 86
2013/14 84
2005/06 82

Manchester City heeft het absolute puntenrecord in handen: 100 stuks, in het seizoen 2017/18.

Manchester City
Manchester City
5 - 0
Norwich City
Norwich City

Manchester City had nog een appeltje te schillen met Norwich City, dat medio september zeer verrassend met 3-2 afrekende met The Canaries. Voor de promovendus betekende dat het absolute hoogtepunt in een verder asgrauw seizoen. De degradatiestrijd kon zondag weliswaar nog alle kanten op, het lot van Norwich City was allang bezegeld.

Met de in de Premier League afzwaaiende Silva leek Manchester City al vroeg in de achtervolging te moeten. Onel Hernández trof namelijk van afstand doel, maar het feestje voor de bezoekers ging vanwege buitenspel niet door. Bijna direct daarna telde een goal van de thuisploeg wél: Gabriel Jesus sloeg van dichtbij toe nadat de defensie van de degradant de bal niet kon wegwerken. Nog in het eerste bedrijf werd Krul voor de tweede keer geklopt. De doelverdediger was totaal kansloos op een heerlijke pegel van De Bruyne, die eerst ruimte voor zichzelf schiep en vervolgens steenhard raak schoot.

Ook in de tweede helft was er sprake van eenrichtingsverkeer richting het doel van Krul, die onder meer redde op een inzet van Silva. Norwich leek met een respectabele uitslag de thuisreis te kunnen aanvaarden, maar via Raheem Sterling, Riyad Mahrez en De Bruyne liep de meervoudige kampioen nog uit naar een 5-0 zege. In de 84ste minuut kreeg Silva een wissel die in pre-coronatijden zou zijn aangeduid als publiekswissel.

De 3-0 van Sterling was trouwens bijzonder door de aangever: De Bruyne. Het betekende de twintigste assist van de weergaloos spelende Belg in deze Premier League-jaargang, een evenaring van het record van Thierry Henry.

Meeste assists in een Premier League-seizoen:

Speler Seizoen Club Duels Assists
Kevin De Bruyne 2019/20 Manchester City 35 20
Thierry Henry 2002/03 Arsenal 37 20
Mesut Özil 2015/16 Arsenal 35 19
Cesc Fàbregas 2014/15 Chelsea 34 18
Kevin De Bruyne 2016/17 Manchester City 36 18
Frank Lampard 2004/05 Chelsea 38 18

Extra prijsje
De 'nul' voor Manchester City betekende bovendien dat Ederson de Golden Glove veroverde, de prijs voor de doelman met de meeste clean sheets in de Premier League. De Braziliaan werd tijdens zestien duels niet gepasseerd, eenmaal vaker dan Nick Pope van Burnley.

The Citizens kunnen zich nu opmaken voor de return tegen Real Madrid met als inzet een ticket voor de laatste acht in de Champions League. De equipe van Pep Guardiola verdedigt op vrijdag 7 augustus een 2-1 voorsprong tegen de kampioen van Spanje.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.