Scorende Ziyech kan enorme ketser van Marokko-doelman niet wegpoetsen

Marokko heeft in de kwalificatie voor de Afrika Cup met 2-1 verloren van Zuid-Afrika. Hakim Ziyech was nog trefzeker voor de bezoekers, maar dat bleek niet genoeg voor een resultaat. Zuid-Afrika gaat nu aan de leiding in de groep.

Bij Marokko begonnen voormalig Eredivisie-spelers Noussair Mazraoui, Oussama Idrissi, Zakaria Aboukhlal en Ziyech in de basis. Tarik Tissoudali zat op de bank. Voor Idrissi was het zijn eerste interland sinds 2019, maar hij zag zijn ploeg al binnen vijf minuten op achterstand komen, doordat zijn doelman Munir lelijk in de fout ging.

Na enkele minuten leek de doelman van Marokko een indraaiende voorzet eenvoudig uit de lucht te kunnen plukken, maar hij liet de bal los en maakte daarmee een eigen doelpunt. Marokko had licht veldoverwicht, maar qua kansen deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Na rust speelde Munir opnieuw een ongelukkige rol.

Hij zag een speler van Zuid-Afrika op zich afkomen. Munir veranderde de bal door zijn eigen benen van richting, waardoor Zakhele Lepasa hem recht voor zijn voeten kreeg. De Zuid-Afrikaan maakte er 2-0 van. Na een uur produceerde Ziyech de aansluitingstreffer. Hij trok naar binnen en krulde de bal laag om de doelman heen.

Door de treffer van Ziyech staat de buitenspeler nu op de derde plek in de all-time topscorerslijst van Marokko. Hij maakte twintig goals en moet alleen Salaheddine Bassir (27) en Ahmed Faras (36) voor zich dulden. Door de nederlaag geeft Marokko de eerste plek in de poule wel weg aan Zuid-Afrika, dat nu een punt meer heeft. Verder zit ook Liberia in de poule. De bovenste twee ploegen gaan door naar de volgende fase.