Scorende Janssen direct goud waard bij basisdebuut voor Fenerbahçe

Vincent Janssen heeft zondagavond een prachtig basisdebuut beleefd bij Fenerbahçe. De Nederlandse spits was met een doelpunt en een versierde strafschop van grote waarde voor zijn nieuwe club tegen Alanyaspor: 1-4.

Janssen werd bij zijn werkgever Tottenham Hotspur compleet overbodig toen de Londenaren op de slotdag van de transfermarkt met Fernando Llorente plotseling nog een dure stand-in voor Harry Kane binnenhaalden. Janssen werd vervolgens naar de uitgang gebonjourd. Fenerbahçe bood uiteindelijk uitkomst, omdat de Turkse transfermarkt zijn deuren een week later pas sloot.

Afgelopen week maakte Janssen al zijn debuut voor de Turkse topclub. In het thuisduel met Istanbul Basaksehir (2-3) kwam hij een half uur voor tijd binnen de lijnen. Op bezoek bij Alanyaspor mocht de 23-jarige Nederlander het zondag vanaf de aftrap laten zien. De Oranje-international had slechts zestien minuten nodig om dat vertrouwen van trainer Aykut Kocaman terug te betalen.

Na een korte corner gaf Mathieu Valbuena de bal voor. Souza kopte terug en Janssen kon van dichtbij binnentikken: 0-1. Het leidde tot een grote vreugde-explosie bij de spits, die in april voor het laatst scoorde in competitieverband. Alanyaspor deed kort voor rust nog wel iets terug. Vágner Love gaf de bal aan Emre Akbaba, die in de 42ste minuut de gelijkmaker binnenwerkte.

Nog voor de hervatting stelde Fenerbahçe echter alweer orde op zaken. Mathieu Valbuena was de gevierde man: 1-2. Een kwartier na rust viel de beslissing, mede dankzij Janssen. De Nederlandse Tottenham-huurling ging naar de grond in het zestienmetergebied van de thuisploeg en de scheidsrechter wees naar de stip. Giuliano schoot koel binnen: 1-3.

Vijf minuten voor tijd werd Janssen vervangen door Roberto Soldado, die deze zomer voor vijf miljoen euro overkwam van Villarreal. Valbuena maakte in de extra tijd vervolgens nog zijn tweede, waardoor pas de tweede competitiezege van het seizoen binnen was. De ploeg van Kocaman heeft nu acht punten uit vijf duels en staat achtste. Galatasaray is koploper met vijf punten meer.