Schuld Roda JC en Fortuna samen tien miljoen euro

Roda JC en Fortuna Sittard stevenen dit seizoen af op een fors tekort op hun begroting en hebben een nijpend liquiditeitsprobleem. Voor beide clubs geldt dat er extra inkomsten nodig zijn om dit seizoen af te kunnen maken.

Schuld Roda JC en Fortuna samen tien miljoen euro

Beide clubs kampen met een gezamenlijke schuld van bijna tien miljoen euro, zo blijkt uit een informatiebulletin van de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg. Een absolute voorwaarde voor een fusieclub is dat deze schuldenlast wordt weggewerkt. Daarbij doet de Stuurgroep een dringend beroep op de gemeentes Sittard-Geleen en Kerkrade en de provincie Limburg.

Naar verwachting eindigt Fortuna Sittard aan het einde van dit seizoen met een exploitatietekort van ongeveer 1,6 miljoen euro. De voetbalseizoenen 2006/07 en 2007/08 werden eveneens afgesloten met vergelijkbare tekorten: voor beide seizoenen 1,5 miljoen euro. Dit wordt veroorzaakt doordat de uitgaven structureel hoger zijn dan de inkomsten.

Het beperkte verzorgingsgebied in combinatie met de sterke concurrentie van andere voetbal organisaties in de directe omgeving, maakt het sponsorpotentieel en daarmee de inkomstenbasis beperkt. Dit veroorzaakt naast een acuut liquiditeitsprobleem een omvangrijke schuldenlast waar de voetbalorganisatie zelfstandig geen oplossing meer voor kan vinden.

Afgelopen periode hebben diverse investeerders en relaties de tekorten gedekt middels achtergestelde leningen. Aan het einde van het seizoen wordt een negatief eigen (garantie)vermogen verwacht van 5,3 miljoen euro.

Roda JC zal naar verwachting dit seizoen eindigen met een exploitatietekort van ongeveer 4,6 miljoen euro. Op korte termijn wordt gezocht naar een zakelijke oplossing met de medeaandeelhouder in het Parkstad Limburg Stadion, de gemeente Kerkrade.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen