Schreuder stunt tegen Bayern: verschillen in Duitsland nóg kleiner

Alfred Schreuder heeft zaterdagmiddag voor een verrassing gezorgd door met 1899 Hoffenheim te winnen op bezoek bij Bayern München. De regerend kampioen blijft ondanks de eerste nederlaag van het seizoen koploper van Duitsland. Het doelsaldo is beter dan dat van de concurrenten die op gelijke hoogte kwamen. Borussia Dortmund hoort daar niet bij omdat het de overwinning tegen SC Freiburg uit handen gaf.

Bayern München
1 - 2
1899 Hoffenheim

In aanloop naar het uitduel met Bayern moest technisch directeur Alexander Rosen nog vragen beantwoorden over de toekomst van Schreuder. Die zou na de teleurstellende competitiestart van vijf punten uit zes duels al ter discussie staan. Rosen ontkrachtte de geruchten echter stellig en vertelde dat de Nederlandse trainer de tijd krijgt. In München kreeg de voormalig assistent van Erik ten Hag bij Ajax de volgende steun in de rug.

Bayern had midweeks nog grote indruk gemaakt door Tottenham Hotspur in de Champions League met 7-2 van het veld te blazen, maar had zaterdagmiddag veel meer moeite met Hoffenheim. Al vroeg in het duel greep Jérôme Boateng maar net op tijd in toen Sargis Adamyan alleen op Manuel Neuer leek af te gaan en Bayern kreeg zelf pas halverwege de eerste helft serieuze kansen op de 1-0. Doelman Oliver Baumann stond echter op zijn post.

Hoffenheim hield dus knap stand en kwam negen minuten na rust zowaar op voorsprong. Bayern begon ook aan de tweede helft in een te laag tempo en liet zich aftroeven toen Sebastian Rudy (nota bene ex-speler van Der Rekordmeister) de bal ontfutselde aan Corentin Tolisso en Adamyan bediende. De Armeense aanvaller zette Boateng op het verkeerde been en passeerde Neuer met een schuiver in de korte hoek.

Het was voor trainer Niko Kovac het sein in te grijpen en met Ivan Perisic en Thomas Müller twee verse krachten te brengen. Laatstgenoemde stond na 73 minuten ook aan de basis van de 1-1 van Robert Lewandowski, die met een kopbal zijn vijftiende treffer van het seizoen maakte. Het was echter Adamyan die uitgroeide tot held van de middag door zes minuten later Neuer weer te passeren en Schreuder een stunt te bezorgen.

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 2
Borussia Dortmund

Bij Dortmund begon Jadon Sancho op de bank. De jonge Engelsman kreeg rust van Lucien Favre, na het midweekse Champions League-duel met Slavia Praag, dat met 2-0 gewonnen werd. In de eigen competitie had de ploeg van Lucien Favre de laatste twee duels echter gelijkgespeeld. Tegenvaller voor Dortmund was bovendien dat Lukasz Piszczek na een kwartier geblesseerd naar de kant moest. Hij werd vervangen door Julian Brandt, die later zelf ook weer gewisseld werd.

In de jacht op de eerste competitiezege sinds 14 september nam Dortmund nog wel de leiding. Het eerste doelpunt kwam volledig voor de rekening van de twee Belgen van Dortmund. Een hoekschop van Thorgan Hazard werd door vrijwel iedereen gemist, maar Axel Witsel was alert en deed een stapje naar achter. De middenvelder volleerde de bal vervolgens op schitterende wijze in het doel van Freiburg, maar de prima aan het seizoen gestarte thuisploeg knokte zich terug.

Na een uur tekende Freiburg voor de verdiende gelijkmaker. De onlangs voor Duitsland opgeroepen Gian-Luca Waldschmidt was het eindstation van een vlot lopende aanval. De 23-jarige Duitser pegelde de bal op kenmerkende wijze achter doelman Roman Bürki. Vlak daarna was het dan toch de beurt aan Sancho om zijn opwachting te maken. Terwijl Freiburg net op gelijke hoogte was gekomen kwam hij binnen de lijnen voor Hazard, aangever bij de 1-0.

Na dik een uur leek verdediger Achraf Hakimi net als afgelopen dinsdag goud waard te zijn voor zijn ploeg, door te tekenen voor de 1-2. Een paar minuten voor tijd was het echter toch Freiburg dat nog langszij kwam. Een hoge voorzet werd volledig verkeerd ingeschat door de Dortmund-defensie, waarna Vincenzo Grifo kon profiteren. Het schot van de Italiaan werd nog aangeraakt door Manuel Akanji, waardoor het een eigen doelpunt werd.

Paderborn
Paderborn
1 - 2
FSV Mainz 05

Waar Dortmund dus al voor de derde keer op rij punten morste in eigen land en Bayern van geluk mag spreken dat het nog koploper is, won het FSV Mainz 05 van Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste voor de tweede keer dit seizoen door doelpunten van Robin Quaison en Daniel Brosinski. Hekkensluiter Paderborn deed tussendoor iets terug via Ben Zolinski en had zelfs nog een punt kunnen pakken, maar Jamilu Collins miste een penalty.