Schotse clubs maken einde aan seizoen: Celtic gekroond tot kampioen

Reacties

Celtic is maandag gekroond tot kampioen van Schotland nadat de Premiership-clubs unaniem kozen om het seizoen per direct te beëindigen. Door de coronacrisis kan er niet meer gevoetbald worden. Heart of Midlothian degradeert naar het tweede niveau.

Schotse clubs maken einde aan seizoen: Celtic gekroond tot kampioen
© Pro Shots

Celtic stond na dertig wedstrijden op tachtig punten. Achtervolger Rangers FC had na 29 wedstrijden 67 punten verzameld. Op de eindstand wordt gekeken naar het aantal punten per wedstrijd. Voor Celtic is het de negende landstitel op rij. 'Ik wil Celtic feliciteren met het behalen van de titel en ik leef mee met Hearts nu zij zijn gedegradeerd', vertelt voorzitter Murdoch MacLennan van de Scottish Professionel Football League.

'We hadden allemaal liever een andere uitkomst van het seizoen gezien waarin het gewoon op het veld, voor supporters afgemaakt kon worden. Gezien de huidige situatie en de ongekende omstandigheden is dit de enige manier om vooruit te kunnen. Kijkend naar de veiligheid van spelers en supporters is er geen mogelijkheid om het seizoen af te maken. We bedanken de clubs voor deze beslissing.'

Voor Celtic betekent het de 51ste Schotse titel uit de clubgeschiedenis. In 2011 eindigde Celtic voor het laatst niet bovenaan. De SPFL hoopt dat er zo snel mogelijk weer gevoetbald kan worden en mikt op een seizoenstart in augustus. Dat heeft ook te maken met een nieuwe tv-deal met Sky Sports die de komende vijf jaar loopt.

In tegenstelling tot in Nederland wordt er in Schotland dus wel een kampioen uitgeroepen en wordt er promotie en degradatie toegepast. Eerder gebeurde dat al in Frankrijk en België. In Spanje is al aangegeven dat er sowieso clubs degraderen als het seizoen niet kan worden afgemaakt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Premiership

Stand Premiership 2019/2020

Schotland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Celtic
30
26
2
2
89-19
+70
80
2
Glasgow Rangers
29
21
4
4
64-19
+45
67
3
Motherwell
30
14
4
12
41-38
+3
46
4
Aberdeen
30
12
9
9
40-36
+4
45
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Celtic
Meer over Celtic
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.