Schotland worstelt met fantasie-Tsjechië, Haaland en Sørloth houden huis

Reacties

Schotland heeft maandagavond een bijzondere Nations League-zege geboekt. Op bezoek bij het geïmproviseerde gelegenheidsteam van Tsjechië werd er nipt gewonnen. Bij het ruim zegevierende Noorwegen waren er hoofdrollen voor Erling Braut Haaland en voormalig FC Groningen-spits Alexander Sørloth.

Schotland worstelt met fantasie-Tsjechië, Haaland en Sørloth houden huis
© Pro Shots

Groep B2

Tsjechië
Tsjechië
1 - 2
Schotland
Schotland

Aan het duel in Olomuc ging een ware soap vooraf. Vrijdag kwam namelijk naar buiten dat Tsjechië bij de UEFA had gevraagd om de wedstrijd tegen Schotland uit te stellen. Dit omdat de selectie was getroffen door het coronavirus en de voorzitter van Slavia Praag om die reden besloot om de internationals van zijn club (zeven stuks) terug te roepen. De UEFA wilde echter niet overgaan tot afgelasting en oordeelde dat de wedstrijd hoe dan ook gespeeld moest worden. Daarop nam de Tsjechische bond een drastisch besluit: de volledige selectie en de gehele technische staf werden teruggetrokken en vervangen.

Zodoende werd David Holoubek (normaliter bondscoach van Tsjechië Onder-18) doorgeschoven naar het A-elftal. Hij selecteerde 24 spelers, waarvan er 22 tot maandag nog geen enkele interland had gespeeld. De enige twee spelers die wél al eerder voor de nationale ploeg speelden waren Roman Hubnik (36 jaar, voor het laatst actief tijdens het EK 2016) en Stanislav Tecl (tweevoudig international).

Schotland zal daardoor ongetwijfeld even hebben gedacht dat het een makkelijke avond tegemoet ging, maar de fantasie-ploeg (met aanvoerder Hubnik) nam brutaal de leiding. Na een fraaie steekpass van Tecl tekende Jakub Pesek koeltjes voor de 1-0, maar genoeg voor een positief resultaat bleek het uiteindelijk niet. Lyndon Dykes gleed na een afgemeten voorzet van Liam Palmer de gelijkmaker binnen, kort na rust schoot Ryan Christie een penalty binnen. Bij 1-2 bleef het ook.

Israël
Israël
1 - 1
Slowakije
Slowakije

Een paar dagen geleden begon Feyenoord-spits Robert Bozeník tijdens de 1-3 thuisnederlaag tegen Tsjechië nog in de basis, maandag moest hij genoegen nemen met een plek op de bank. In de spits bij Slowakije begon dit keer Michal Duris, die na een kwartiertje voor de 0-1 zorgde. In de 78ste minuut mocht Bozeník alsnog opdraven, hij kwam in plaats van de doelpuntenmaker, maar hij kon zich niet meer onderscheiden. Sterker nog: door een late goal van Ilay Elmkies werd het alsnog gelijk.

UEFA Nations League

Stand League B Groep 2 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Tsjechië
6
4
0
2
9-5
+4
12
2
Schotland
6
3
1
2
5-4
+1
10
3
Israël
6
2
2
2
7-7
0
8
4
Slowakije
6
1
1
4
5-10
-5
4
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Groep B1

Noord-Ierland
Noord-Ierland
1 - 5
Noorwegen
Noorwegen

Borussia Dortmund-sensatie Haaland maakte afgelopen vrijdag in zijn derde interland zijn eerste goal voor de nationale ploeg van Noorwegen, een paar dagen later voegde hij daar maandagavond direct zijn tweede aan toe. Hij sloeg al na zes minuten toe, door de bal (na een halfslachtige Noord-Ierse poging tot uitverdedigen) met links werkelijk fenomenaal binnen te jagen.

Opmerkelijk: hoewel de goal van Haaland erg vroeg viel, was het al de derde van de avond. Na een heerlijke pass van Stefan Johansen had Mohamed Elyounoussi namelijk al razendsnel voor de Noorse voorsprong gezorgd, vlak voor de treffer van Haaland scoorde Paddy McNair de 1-1. Ná de treffer van BVB-spits Haaland was het de beurt aan een oude Eredivisie-bekende: Sørloth (ex-FC Groningen) volleerde bij de tweede paal de 1-3 binnen.

Dat gebeurde allemaal in het eerste kwart van de wedstrijd, daarna bleef het lang stil, maar in de tweede helft ging Noorwegen vrolijk verder.  Eerst was Sørloth de gevierde man met een intikker op aangeven van Haaland, die niet veel later ook zíjn tweede van de avond fraai binnenramde. Met zijn 1-5 bepaalde hij de eindstand.

Oostenrijk
Oostenrijk
2 - 3
Roemenië
Roemenië

Na twee duels is de koppositie in Groep B1 voor Roemenië, dat knap won bij Oostenrijk, op het EK in de poule tegenstander van Oranje. Al vroeg in de wedstrijd schoof Denis Alibec namens de bezoekers de 0-1 binnen, maar met een volley zorgde Christoph Baumgartner niet veel later voor de gelijkmaker. In de tweede helft maakte Roemenië (dat mogelijk óók in de EK-groep van Nederland komt) alsnog het verschil, via Dragos Grigore en Alexandru Maxim. De 2-3 van Karim Onisiwo kwam te laat.

UEFA Nations League

Stand League B Groep 1 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Oostenrijk
6
4
1
1
9-6
+3
13
2
Noorwegen
6
3
1
2
12-7
+5
10
3
Roemenië
6
2
2
2
8-9
-1
8
4
Noord-Ierland
6
0
2
4
4-11
-7
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Groep C4

UEFA Nations League

Stand League C Groep 4 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Albanië
6
3
2
1
8-4
+4
11
2
Wit-Rusland
6
3
1
2
10-8
+2
10
3
Litouwen
6
2
2
2
5-7
-2
8
4
Kazachstan
6
1
1
4
5-9
-4
4
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.