Scholes verbaasd: 'Ik snap niet echt wat Ten Hag wilde bereiken'

Hoewel Manchester United donderdag won van Real Sociedad (0-1), waren Paul Scholes en Owen Hargreaves niet te spreken over de tactische keuzes van Erik ten Hag. Zijn wissels in de tweede helft sorteerden volgens de analisten niet het gewenste effect: een tweede treffer.

Real Sociedad
0 - 1
Manchester United

Scholes zag Manchester United een goede eerste helft spelen, waarin Alejandro Garnacho het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Om Real Sociedad op basis van het onderling resultaat van de eerste plek te stoten in de Europa League-poule moesten The Red Devils winnen met twee doelpunten verschil.

Ten Hag verving Donny van de Beek en Victor Lindelöf na een klein uur door Marcus Rashford en Scott McTominay; acht minuten voor tijd kwamen Fred en Harry Maguire binnen de lijnen als vervangers van Christian Eriksen en Garnacho. Het aantal gecreëerde kansen bleef na de pauze erg beperkt, waardoor de 0-2 uitbleef.

'Het werd vrij rommelig in de tweede helft', merkte Scholes op als analist van BT. 'Ik snap niet echt wat hij wilde bereiken. Het begon met de wissel van Lindelöf, waarna Casemiro terugzakte naar de achterste vier of de achterste drie, afhankelijk van hoe het stond. Rashford kwam erin voor Van de Beek als nummer 10, maar dat is niet zijn positie. Hij moet op de flank spelen en ruimte hebben als hij de bal ontvangt.'

In de slotfase deed Ten Hag een wanhoopspoging om een doelpunt te forceren. 'Maguire ging naar voren, waardoor de tactiek gericht was op lange ballen', zag Scholes. 'Daar ben ik voorstander van, dat kan werken, maar in de tweede helft dacht ik alleen maar: ze controleerden de wedstrijd, maar nu is het een zooitje', concludeerde de clubicoon.

Owen Hargreaves, eveneens een voormalig speler van Manchester United, deelde de kritiek van Scholes. 'Ze creëerden weinig uit open spel, afgezien van een schot op doel van Garnacho', zei de voormalig middenvelder. 'Het was duidelijk dat Ten Hag een plan had: hij wilde wat meer lange ballen hanteren en directer spelen. Maguire mocht invallen in de hoop nog iets te forceren, maar ze creëerden niets.'

'Ik vond ze in de eerste helft heel goed spelen. Als ze op die voet waren verdergegaan, hadden ze waarschijnlijk wel een tweede doelpunt gemaakt', voegde Hargreaves toe. 'Het is een moeilijke uitwedstrijd en ze hebben het doel schoon gehouden, maar de tweede helft verliep niet echt zoals Erik ten Hag het voor ogen had.'