Schlemiel Bizot krijgt geen steun van Slot: 'Simpelweg niet mogelijk'

Arne Slot was zondag niet te genieten na de uitwedstrijd van AZ tegen Sparta Rotterdam. De trainer zag zijn ploeg in de tweede helft een 4-0 voorsprong weggeven. Zo speelde AZ voor de derde keer op rij gelijk. Doelman Marco Bizot ging in de fout en kreeg een rode kaart. Na afloop kon hij niet op bescherming rekenen van Slot.

Sparta Rotterdam
4 - 4
AZ
AZ

'We hebben vandaag allemaal kunnen zien dat hij er bij twee à drie goals niet goed uitzag', vertelde Slot bij FOX Sports. 'Hoe graag ik hem ook in bescherming zou willen nemen, dat is simpelweg niet mogelijk. Maar bij een aantal tegengoals zag ik ook dat hij niet de enige was die de fout inging. Hij ging flink in de fout, dat klopt. Met name bij de eerste twee goals.'

Ook bij zijn spelers was Slot behoorlijk chagrijnig. 'Als je in de kleedkamer komt, moet je eerst je boosheid kwijt. Hoe ik dat doe? Eerst even met een momentje voor mezelf. Daarna heb ik tegen de groep gezegd dat het heel makkelijk is om een team te zijn als het goed gaat. Je wordt ultiem getest als je een voorsprong weggeeft zoals wij dat doen, dan moet je je als team presenteren. Dat hoeft niet twee minuten na afloop, maar wel als we straks terugkomen van interlandverplichtingen. Dan moeten we laten zien dat we tot meer in staat zijn.'

Met drie gelijke spelen en dus maar drie punten is de competitiestart van AZ behoorlijk belabberd. 'Morgen sta ik sowieso niet vrolijk op het trainingsveld. Drie wedstrijden en drie punten, zo'n competitiestart. Dan sta ik niet vrolijk op het veld. Dit heb ik niet vaak meegemaakt als trainer, nee, maar ik hoorde net dat dit voor het eerst sinds de jaren zestig is gebeurd. Los van dat we maar drie punten hebben, is de manier waarop we telkens de voorsprong weggeven gewoon heel slecht.'

Koopmeiners
Teun Koopmeiners, die na afloop aangaf niet meer te zullen vertrekken bij AZ, kon zijn ogen niet geloven na het weggeven van de voorsprong tegen Sparta. 'Ik heb een hoop rare wedstrijden meegemaakt, maar ik denk dat deze in negatieve zin zeker een van de raarste is. Of het leek op een amateurwedstrijd? Dat kun je over de tweede helft misschien wel zeggen, ja. Als ik die penalty gewoon maak, staat het 5-0 en is het een heel ander verhaal. Maar ja, we moeten door.'

'Dit is niet zoals we de start van het seizoen voor ons zagen', vervolgde de middenvelder. 'De eerste twee wedstrijden waren verklaarbaar, maar de tweede helft van deze niet. Ik moet eerlijk zeggen dat we een bijna perfecte eerste helft speelden, op die penalty na. In de rust hebben we gezegd dat we meer wilden. Dat was een goed teken. Maar als je ziet hoe we de tweede helft in gingen, dan was het veel te slap.'

De aanvoerder van AZ vindt niet dat de Alkmaarders te weinig lef tonen. 'Als je ons in de eerste helft ziet spelen, dan spat het vertrouwen eraf. Een jongen als Jesper voetbalt meteen met veel bravoure. Dat is karakteristiek voor onze groep. Dan moet je dat in de tweede helft wel doortrekken, maar dat hebben we niet goed gedaan. Dit is zeker geen goede dag geweest.'