Schitterende goal Luuk de Jong hoogtepunt bij zakelijke zege PSV

PSV heeft zaterdagavond een nieuwe horde genomen in de titelrace. FC Utrecht werd in het Philips Stadion met 3-0 verslagen, waardoor het gat met Ajax verder groeit.

Jean-Paul de Jong was in zijn eerste acht duels als hoofdtrainer van Utrecht nog ongeslagen gebleven, maar de Domstedelingen troffen met PSV een tegenstander die slechte herinneringen opriep. Eerder dit seizoen werd het immers 1-7 voor de Eindhovenaren in De Galgenwaard.

Gebrand op revanche kwam Utrecht goed uit de startblokken zaterdagavond. De eerste kans van de wedstrijd was voor Sander van de Streek, vijf minuten later was Mark van der Maarel er nog dichter bij. De verdediger zag zijn inzet via de paal en doelman Jeroen Zoet tot zijn ontsteltenis niet in het PSV-doel belanden.

Wat Utrecht naliet, lukte PSV wel. Nota bene Bart Ramselaar deed zijn oude werkgever pijn. De middenvelder kreeg de bal in de zestiende minuut uit een inworp, gaf voor en zag hem via het lichaam van Ramon Leeuwin in het net belanden: 1-0.

Vijf minuten later volgde de volgende dreun van de koploper. Santiago Arias kwam met een voorzet vanaf de rechterkant, waarna Luuk de Jong de bal met een schitterende omhaal in de bovenhoek werkte. De spits, die het seizoen zo moeizaam begon, maakte daarmee alweer zijn achtste doelpunt in zijn laatste tien Eredivisie-duels.

De prachtige goal van Luuk de Jong.

In de 37ste minuut floot arbiter Kevin Blom voor een strafschop voor PSV na een lichte duw van Van der Maarel, maar na overleg met zijn assistent draaide de scheidsrechter die beslissing terug. In plaats daarvan kreeg Gastón Pereiro geel voor een schwalbe. Van de Streek liet vlak voor rust vervolgens na de aansluitingstreffer te maken.

Evengoed begon Utrecht vol goede moed aan de tweede helft, maar die moed zonk zes minuten na de hervatting verder in de schoenen. Arias stuurde Steven Bergwijn de diepte in, de rappe aanvaller verschalke Sean Klaiber wel heel eenvoudig om daarna koeltjes af te ronden: 3-0.

Het bleek meteen de genadeklap. PSV plooide wat terug en liet de bal aan Utrecht, dat hem maar niet langs Jeroen Zoet kreeg. De Domstedelingen hadden aanmerkelijk meer balbezit en ondernamen vier doelpogingen meer dan de thuisploeg, maar keken na negentig minuten toch tegen een 3-0 nederlaag aan.

Door de 22ste overwinning in 26 Eredivisie-duels vergroot PSV de voorsprong op Ajax naar tien punten. De Amsterdammers moeten zondag (14.30 uur) op bezoek bij Vitesse proberen het gat weer drie punten kleiner te maken.