Schijnwerpers moeten op makelaars na operatie Propere Handen

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Tom Knipping over de onthullingen die de Belgische voetbalwereld op zijn kop zetten.

Schijnwerpers moeten op makelaars na operatie Propere Handen

Na de geruchtmakende Football Leaks haalde het voetbal vorige week opnieuw de voorpagina’s met een schandaal. Met deze keer in de hoofdrol een paar bekende Belgische spelersmakelaars (op de foto Mogi Bayat) die worden verdacht van matchfixing en malversaties.

De operatie heet heel Vlaams Propere Handen, maar zo langzamerhand is wel duidelijk dat het integriteitsprobleem binnen de voetbalsector geen exclusief Belgische aangelegenheid is. Begin dit jaar spraken we al met FIFA-baas Gianni Infantino over de ‘wildwest’ op de spelersmarkt waar ‘met een hoge mate van schimmigheid veel geld verdwijnt’. De groeiende macht van de makelaar bleek zijn grootste kopzorg. Jaarlijks ziet Infantino ongeveer een miljard euro aan transfergeld wegvloeien uit de voetbalpiramide. ‘Dat wekt op z’n minst de suggestie van witwassen en corruptie.’

Infantino’s waarschuwing lijkt gezien de arrestatiegolf in België terecht. De Wolf of Wall Street is tegenwoordig te vinden in de skyboxen van de stadions, waar het kleurrijke makelaarsgilde zó kapitaalkrachtig is geworden, dat ze gewoon hele clubs opkoopt. Toezicht is er nauwelijks. Afgelopen zomer werd voor zes miljard euro aan spelers verkocht. Al dat geld circuleert in een praktisch niet gereguleerde markt. Er is een wildgroei aan type beloningen. Niet zelden blijkt de commissie over een spelerscontract een fooi vergeleken bij de miljoenen aan consultancy, advies en transferbonussen die makelaars bij clubs mogen declareren. Transacties komen tot stand onder hoge tijdsdruk en roepen door het totale gebrek aan transparantie vooral veel vragen op. Deze bijvoorbeeld: Exportland Nederland maakte volgens FIFA-gegevens tussen 2012 en 2017 omgerekend 580 miljoen euro winst op de spelersmarkt. In de jaarverslagen van de clubs is echter maar een miljoen of 250 transferwinst terug te vinden. Waar blijft de rest?

Belgisch international Vincent Kompany stelde naar aanleiding van Propere Handen voor de spelerssalarissen, transferbedragen en makelaarscommissies openbaar te maken. Zodat clubs en zaakwaarnemers worden gedwongen verantwoording af te leggen over de hoogte van facturen. Hopelijk krijgt dat uitstekende voorstel van Kompany snel navolging. Als er niks verandert, is het in de snel groeiende transferindustrie wachten op meer schandalen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.