Scheidsrechtersbaas legt precies uit waarvoor hij werd betaald door Barça

Reacties

De corruptiezaak tegen Barcelona is in volle gang en in het kader van het onderzoek werd een van de hoofdpersonen ondervraagd. Voormalig voorzitter van de scheidsrechterscommissie José María Enríquez Negreira legde onder andere uit welk werk hij uitvoerde voor het geld dat Barcelona aan hem betaalde.

Scheidsrechtersbaas legt precies uit waarvoor hij werd betaald door Barça
© Pro Shots

De openbaar aanklager in een rechtbank te Catalonië heeft Barcelona als club, voormalig bestuursleden en Negreira aangeklaagd voor corruptie nadat betalingen aan het adres van de scheidsrechtersbaas werden gevonden tijdens een belastingonderzoek. De clubleiding van Barcelona zou tussen 2001 en 2018 een totaalbedrag van 8,4 miljoen euro hebben betaald aan de voorzitter van de scheidsrechterscommissie.

Tijdens een ondervraging van inspecteurs heeft Negreira aangegeven waar hij precies voor werd betaald door Barça. 'Ik heb wedstrijden bekeken en de club geïnformeerd waarom bepaalde beslissingen werden genomen door de scheidsrechter in kwestie. Barcelona was volgens mij van mening dat ze benadeeld werden en andere teams juist bevoordeeld. Mijn werk was om mijn mening te geven over de arbitrage, technisch advies. Wat Barcelona wilde was dat alles neutraal was rondom de scheidsrechters.'

De onderzoekers vroegen zich vervolgens af waarom Negreira stopte met zijn werkzaamheden voor Barcelona op het moment dat hij ook stopte als voorzitter van de scheidsrechterscommissie. 'Dat heeft Barcelona besloten. Sterker nog: ik stuurde Bartomeu (de clubpresident in die tijd, red.) een brief en klaagde over contractbreuk.'

De belangrijkste vraag werd midden in het onderzoek gesteld. 'Heb je ooit een scheidsrechter of ex-scheidsrechter betaald met geld van Barcelona?' Daarop antwoordde Negreira met alleen 'nee'. De zaak van de openbaar aanklager ging over de betalingen van Barcelona aan Negreira en dat de scheidsrechtersbaas daarvoor handelingen kon verrichten die Barcelona ten goede zouden komen in beslissingen van scheidsrechters. Voormalig clubpresidenten Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell zullen ook gehoord worden in de corruptiezaak.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.