Geen CL of het einde van Barça: de doemscenario's na corruptie-aanklacht

Reacties

Barcelona is vrijdag als club aangeklaagd in een corruptieschandaal, de gevolgen kunnen erg groot zijn. Zelfs als Barça niet schuldig wordt bevonden kan deze zaak consequenties hebben.

Geen CL of het einde van Barça: de doemscenario's na corruptie-aanklacht
© Pro Shots

Vrijdag werd bekend dat de openbaar aanklager in Catalonië de club aanklaagt vanwege betalingen aan José María Enríquez Negreira, die op het moment van de betalingen voorzitter van de technische scheidsrechterscommissie van Spanje was.

Marca is in de statuten van de UEFA gedoken en leerde daar dat de Europese bond Barcelona uit de Champions League kan weren om de reputatie van het toernooi te handhaven. In artikel vier van het competitiereglement staat dat clubs geweigerd kunnen worden als ze op enige wijze hebben deelgenomen aan het illegaal beïnvloeden van wedstrijden, maar ook dat de UEFA het recht behoudt om deze strafmaat uit te voeren bij verdenkingen.

Volgens de Spaanse sportkrant informeerde de UEFA enkele dagen geleden naar de situatie van Barcelona en rinkelen de alarmbellen nu de openbaar aanklager met een officiële aanklacht is gekomen.

Geweerd worden uit de Champions League is nog de minste zorg van Barça als de zaak daadwerkelijk voor de rechter komt. Voor corruptie kan een Spaanse rechter besluiten om het desbetreffende bedrijf op te heffen, wat het einde van Barcelona zou betekenen. Het is een extreem geval, maar behoort wel degelijk tot de opties als de aanklacht van de aanklager gegrond wordt verklaard.

Niet alleen Barça als club is aangeklaagd, ook voormalig clubpresidenten Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell en Negreira zelf moeten zich mogelijk verweren in de rechtbank. Zij kunnen een celstraf tegemoet zien als de rechtbank meegaat in de denkwijze van de openbaar aanklager.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.