Schalke 04 naar Champions League, Dortmund en Hoffenheim falen

Schalke 04 heeft zaterdag in de Bundesliga een Champions League-kwalificatie veiliggesteld. Borussia Dortmund en 1899 Hoffenheim houden ondanks nederlagen de beste papieren voor de overige twee tickets. De race om de Europese plaatsen blijft met nog een speelronde te gaan ongekend spannend.

FC Augsburg - Schalke 04 1-2
Een zege op Augsburg volstond uiteindelijk voor Schalke. Verdediger Thilo Kehrer opende in minuut 23 de score door de bal na een afgeslagen vrije trap nonchalant richting verre hoek te verlengen. Dat was zeker niet het enige opvallende doelpunt in Augsburg. De gelijkmaker van Philipp Max, vijf minuten na de openingstreffer, ontstond uit een snel genomen vrije trap waarbij Schalke stond te slapen. Mede dankzij opnieuw Kehrer herstelde Schalke voor rust nog de marge: zijn kopbal werd ongelukkig in eigen doel gewerkt door Alfred Finnbogason.

Het bleef na de onderbreking een spannend duel. Augsburg dacht weer langszij te komen, via Marco Richter. De treffer werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Daardoor sleepte Schalke de overwinning eruit en staat er niets meer op het spel voor de ploeg van Domenico Tedesco in het duel met Eintracht Frankfurt van volgende week.

Borussia Dortmund - FSV Mainz 05 1-2
Nummer drie Dortmund is nog altijd niet zeker van een plek bij de eerste vier en daarmee plaatsing voor de Champions League. De thuisploeg keek al binnen een kwartier tegen een 0-2 achterstand aan: Mainz sloeg toe via Ridle Baku, na een fraaie aanval, en een kopbal van Yoshinori Muto. Drie minuten na de tweede Mainz-treffer, in de zestiende minuut, maakte Maximilian Philipp op aangeven van toptalent Jadon Sancho al de aansluitingstreffer voor Dortmund. Daar bleef het ondanks verwoede pogingen van de thuisploeg bij, waardoor Mainz zich handhaaft en Dortmund volgende week in een directe confrontatie met concurrent 1899 Hoffenheim aan de bak moet.

Peter Stöger, de opvolger van Peter Bosz, is nog altijd niet zeker van Champions League-voetbal met zijn ploeg.

VfB Stuttgart - 1899 Hoffenheim 2-1
Hoffenheim maakte gelijktijdig geen gebruik van de zeperd van Dortmund. De bezoekers dachten na een klein kwartier op voorsprong te komen via Andrej Kramaric, maar de spits mist het doel op een haar. Tien minuten later greep de thuisploeg juist de leiding door een schuiver van Mario Gomez, die Hoffenheim-doelman Oliver Boumann ook een kwartier voor tijd verschalkte met een knappe goal uit een counter. Op dat moment stond Stuttgart al met tien man door een tweede gele kaart voor Santiago Ascacibar. Desondanks kreeg Hoffenheim de achterstand niet meer weggepoetst.

Werder Bremen - Bayer Leverkusen 0-0
Bayer Leverkusen vergat te profiteren van de nederlaag van Hoffenheim, dat daardoor op plek vier blijft staan. De eerste helft in Bremen was redelijk kansarm, al nam Leverkusen het initiatief. Na rust bleven de goals opnieuw uit. De grootste kansen waren voor Leverkusen, maar Jiri Pavlenka en Kai Havertz faalden. Daardoor blijft Leverkusen op plek vijf staan, die 'slechts' recht geeft op een Europa League-ticket aan het eind van de rit. Die Werkself hebben evenveel punten als Hoffenheim en kunnen ook Dortmund in theorie nog achterhalen. Hannover 96 is volgende week in eigen huis de tegenstander.

RB Leipzig - VfL Wolfsburg 4-1
Ook RB Leipzig maakt nog een kleine kans op een nieuwe Champions League-campagne, door winst op Wolfsburg. Met Jeffrey Bruma in de basis en zonder Paul Verhaegh (geschorst) en Riechedly Bazoer (geblesseerd) kregen Die Wölfe in de 24ste minuut de 1-0 om de oren. Ademola Lookman werkte een voorzet binnen van Jean-Kevin Augustin, die tien minuten later ook de aangever was bij de rake schuiver van Timo Werner.

De RB Leipzig-aanval bezorgde Jeffrey Bruma een vervelende middag.

De uitploeg knokte zich na rust enigszins terug via Daniel Didavi, maar Lookman deed Wolfsburg snel opnieuw pijn: Bruma en de uitglijdende Felix Uduokhai konden niet voorkwam dat de Engelsman de 3-1 binnenschoof op aangeven van Werner. In de 64ste minuut volgde al de genadeklap. Augustin maakte het dit keer zelf af. Daardoor kan het voor Leipzig, dat volgende week afreist naar Hertha BSC, nog alle kanten op in de laatste speelronde. Concurrent Eintracht Frankfurt won immers van Hamburger SV, terwijl ook Stuttgart en Borussia Mönchengladbach de nummer zes nog kunnen achterhalen.

1. FC Köln - Bayern München 1-3
Degradant Köln koesterde even illusies tegen kampioen Bayern, in een duel om des keizers baard. Na een half uur werd het immers 1-0 doordat Niklas Süle de bal fraai in eigen doel werkte via binnenkant paal. Bayern zette de wedstrijd na de pauze in twee minuten naar zijn hand, grotendeels dankzij Thomas Müller. Eerst tikte James Rodríguez binnen na terugkoppen van de aanvoerder, die vlak daarna de bal knap vasthield vlakbij het Köln-doel en teruglegde op eindstation Robert Lewandowski: 1-2. Het slotakkoord was voor Corentin Tolisso.