Sam Allardyce: een schone lei voor Everton én Klaassen?

Reacties

De Premier League is zijn nest en hij is terug: Sam Allardyce. De nieuwe manager van Everton wil spanning en sensatie terug laten keren naar Goodison Park, de thuishaven van Davy Klaassen en consorten. Hoe? Met een individuele aanpak.

Sam Allardyce: een schone lei voor Everton én Klaassen?

De Engelsman werd donderdag aangesteld als eindverantwoordelijke bij zijn negende (!) club in het Engelse betaalde voetbal. Na het uit het slop trekken van onder meer Sunderland en Crystal Palace moet Allardyce nu exact hetzelfde doen bij het o zo ambitieuze Everton. De subtopper presteert ondermaats en staat dertiende, vijf punten boven de degradatiestreep. Dit ondanks investeringen van bijna 160 miljoen euro.

Tijdens de midweekse Premier League-speelronde zat Allardyce voor het eerst als Evertonian op de tribune. Het had direct resultaat. Concurrent West Ham United – waar in David Moyes onlangs een andere dino van het trainersgilde werd aangesteld – ging naar huis met klinkende cijfers op het scorebord: 4-0. 

Sam Allardyce heeft zichtbaar zin in zijn baan als Everton-manager.
Sam Allardyce heeft zichtbaar zin in zijn baan als Everton-manager.

Individuele aanpak
De grote man was Wayne Rooney. Wazza, geliefd en verguisd als hij is in Groot-Brittannië, stond in de schijnwerpers met een hattrick en een parel van een doelpunt. Vanaf de middenlijn trapte hij de bal met een fijne wreeftrap achter doelman Joe Hart. Het was alvast tekenend voor de wil van Allardyce, die door spelers individueel beter te laten presteren, het teamproces uiteindelijk wil bevorderen, zo stelde hij tijdens zijn eerste interview met de digitale kanalen van zijn nieuwe club. 

'We hebben aardig wat tijd besteed aan het individueel analyseren van de spelers. Hoe zij hebben gepresteerd dit seizoen, zowel als individu, als onderdeel van het team', legde Allardyce uit. Interessante woorden, die zijn positieve neerslag kunnen hebben op Klaassen. De Nederlander werd als grote aankoop binnengehaald en speelde de eerste wedstrijden in de basis van Ronald Koeman. Al gauw belandde de ex-Ajacied op de bank en toen David Unsworth op interim-basis de ontslagen Koeman verving, kwam Klaassen helemaal niet meer in het stuk voor. De laatste weken zat de international steevast op de tribune.

Op zoek naar een schone lei biedt de aanstelling van Allardyce mogelijk uitkomst. Want waar de hoogste competitie in Engeland steeds tactischer wordt door buitenlandse coaches met andere ideeën, is Allardyce onderdeel van een carrousel aan ervaren trainers die telkens weer zijn intrede doet in de Premier League. Daarbij staat hij nog steeds bekend om zijn befaamde kick- en rushvoetbal. Het zou zomaar eens ideaal kunnen zijn voor Klaassen, die met het bespelen van ruimtes en zijn rushes en loopacties zonder bal van waarde kan zijn. 

Zaterdag volgt het thuisdebuut van Allardyce om 16.00 uur. Dan neemt Everton het op tegen Huddersfield Town, het water als Everton vuur is. Allardyce is immers achter Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger, Harry Redknapp en Moyes de langstzittende manager in de Premier League. David Wagner (trainer van Huddersfield) kent zijn eerste seizoen in de topflight

Tegen de promovendus is entertainen het sleutelwoord. 'En wat ik daarmee bedoel, is commitment', legde Allardyce uit. 'Niet dat de supporters het idee hebben dat de spelers niet alles geven. Deze club brandt van ambitie. De attractiviteit van Everton en de mensen bij de club waren voor mij essentieel om terug te keren in het trainersvak.' Keert Allardyce ook hier het tij?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.