Rooney sloopt West Ham met hattrick, inclusief wereldgoal vanaf eigen helft

Wayne Rooney heeft woensdagavond bewezen dat hij nog niet afgeschreven mag worden. De aanvaller van Everton maakte een hattrick tegen West Ham United (4-0) en zijn derde goal, een streep vanaf eigen helft, was van ongekende klasse.

Rooney kwam in de laatste twee wedstrijden van Everton niet in actie, maar had woensdag weer een basisplaats en zorgde voor een mooi afscheid voor interim-manager David Unsworth. De coach zal plaats maken voor Sam Allardyce, die tijdens de wedstrijd van woensdag al op de tribune zat. Datzelfde gold voor Davy Klaassen, die opnieuw niet in de wedstrijdselectie was opgenomen. De Nederlander zag Rooney uitgroeien tot de man van de avond, met twee doelpunten in de eerste helft en een wereldgoal na rust.

Zal Sam Allardyce Davy Klaassen nodig hebben bij Everton?

West Ham is onder David Moyes nog niet beter gaan draaien en kwam na ruim een kwartier spelen op achterstand, toen Joe Hart een penalty veroorzaakte. De keeper keerde de matige inzet van Rooney, maar had vervolgens de pech dat de rebound weer voor de spits viel, zodat Rooney simpel binnen kon koppen. Tien minuten later maakte de aanvaller zijn tweede, door een lage (en van richting veranderde) voorzet van Tom Davies beheerst binnen te schieten.

West Ham stelde hier voor rust niet veel tegenover, maar kwam sterk de kleedkamer uit voor het tweede bedrijf. De aansluitingstreffer leek een kwestie van tijd te zijn en West Ham kreeg na een klein kwartier een strafschop, toen Diafra Sakho werd neergehaald door Ashley Williams. Manuel Lanzini kreeg de taak om de wedstrijd weer spannend te maken, maar zijn penalty werd gekeerd door Jordan Pickford.

Niet lang na deze misser zagen de toeschouwers op Goodison Park het absolute hoogtepunt van de avond. Hart kwam bij een lange bal van achteruit zijn strafschopgebied uit en gleed de bal met een sliding weg, maar het leder belandde in de voeten van Rooney. Die stond op dat moment nog op zijn eigen speelhelft, maar Rooney twijfelde geen seconde en vulde met een geweldige streep het lege doel. Daarmee maakte hij zijn hattrick compleet: de vorige keer dat Rooney drie keer scoorde in een duel was liefst 2272 dagen geleden.

West Ham probeerde in het restant nog wel wat van de wedstrijd te maken, maar dat bleek een kansloze missie te zijn. Everton speelde het duel tussen de ambitieuze laagvliegers eenvoudig uit en Williams kopte dertien minuten voor het einde uit een hoekschop de 4-0 binnen. Een paar minuten daarna kreeg Rooney een publiekswissel en vanaf de kant zag hij geen doelpunten meer vallen. Everton stijgt na de vierde competitiezege van dit seizoen naar de dertiende plek in de Premier League en heeft nu vijf punten meer dan West Ham, dat achttiende staat.