Salah krijgt Afrika Cup-verrassing Oeganda op de knieën

Egypte heeft de groepsfase van de strijd om de Afrika Cup winnend afgesloten. Oeganda gaat mede door een blunderende Zimbabwaanse doelman ook door.

Oeganda
Oeganda
0 - 2
Egypte
Egypte

Egypte was dankzij twee zeges al verzekerd van een plek bij de laatste zestien. Een succes tegen Afrika Cup-verrassing Oeganda moest de kroon zijn op de groepsfase. Bondscoach Javier Aguirre wenste niets aan toeval over te laten en liet Mohamed Salah aan de aftrap verschijnen.

De ster van Liverpool deed wat van hem werd verwacht. Na ruim een half uur zette hij De Farao's met een fraaie vrije trap op voorsprong. De Egyptische treffer was een hard gelag voor Oeganda, dat de kansen onbenut had gelaten en zo zichzelf de beloning voor het goede start had ontzegd.

Op slag van rust kwam de genadeklap voor Oeganda. Na een vergeefse poging van Salah rondde Ahmed Elmohamady wel met succes af; 0-2. Een eretreffer was De Kraanvogels niet gegund. Toch stapte Oeganda met een goed gevoel van het veld aangezien het door het resultaat van het andere duel in Groep A als nummer twee zeker is van een plaats bij de laatste zestien.

Zimbabwe
Zimbabwe
0 - 4
DR Congo
DR Congo

Zimbabwe zag de hoop op het veroveren van de tweede plaats al snel vervagen. Naast een nederlaag van Oeganda diende er met ruime cijfers gewonnen te worden van DR Congo. Doelman Elvis Chipezeze was blijkbaar niet klaar na zijn onverwachte basisplaats nadat eerste keus George Chigova in de warming-up had moeten afhaken.

Chipezeze bracht Zimbabwe in de zevende minuut met een pijnlijke blunder in problemen. Na een grabbelende redding op een vrije trap van Jacques Maghoma kwam de bal nog wel tegen de lat, maar in de rebound kopte Jonathan Bolingi alsnog de 0-1 binnen. Het bleek het begin van het einde voor Zimbabwe, dat door toedoen van Cédric Bakambu (2) en Britt Assombalonga naar een flinke nederlaag werd gespeeld.

Het na twee duels nog puntloze DR Congo passeerde door de zege Zimbabwe en hoopt als een van de beste nummers drie door te mogen in de jacht op de Afrika Cup.