Salah helpt Egypte en zorgt voor feest in Caïro

In navolging van Nigeria heeft ook Afrika Cup-gastheer Egypte zich geplaatst voor de achtste finale. In een uitverkocht huis in Caïro was de ploeg te sterk voor DR Congo, in een duel waarin Liverpool-vedette Mohamed Salah zich liet gelden. Oeganda lijkt na een opmerkelijk duel mee te gaan naar de knock-outfase.

Egypte
Egypte
2 - 0
DR Congo
DR Congo

Egypte was het toernooi in eigen land wat nerveus begonnen, maar sleepte tegen Zimbabwe wel een 1-0 zege over de streep. En hoewel ook de tweede wedstrijd van het eindtoernooi niet overtuigend verliep, kwalificeerde de ploeg van bondscoach Javier Aguirre zich wel al voor de achtste finale. Halverwege de eerste helft werd de score geopend. Na een voorzet van Salah bleef de bal in het strafschopgebied van DR Congo hangen, waarna captain Ahmed Elmohamady (Aston Villa) de bal fraai controleerde en 'm in de verre hoek schoot.

Salah was kort voor rust zelf de man die met zijn eerste treffer van het toernooi voor de beslissing zorgde. Mahmoud Trézéguet Hassan (tegen Zimbabwe nog de matchwinner) passeerde een paar tegenstanders op heerlijke wijze en verstuurde daarna een uitstekende pass richting Salah. Die bleef koel, wachtte af, en schoot de bal vervolgens in de korte hoek.

In de tweede helft speelde Egypte bepaald niet sterk. DR Congo kreeg kansen op de aansluitingstreffer, maar gescoord werd er niet meer. Door de nieuwe overwinning zijn De Farao's al zeker van een plek in de achtste finale. Met zes uit twee eindigen ze sowieso bij de bovenste twee, Congo is met nul uit twee nog niet uitgeschakeld omdat ook de beste vier nummers drie nog doorgaan. En daar kan de ploeg zich in theorie nog bij scharen.

Oeganda
Oeganda
1 - 1
Zimbabwe
Zimbabwe

De andere twee ploegen in Groep A speelden eerder op de dag al tegen elkaar, dat werd een enerverend gelijkspel. Al na elf minuten opende het fris spelende Oeganda de score. Zimbabwe-keeper George Chigova moest een rebound toestaan, spits Emmanuel Okwi kon de bal vervolgens simpel binnentikken namens De Kraanvogels. Zimbabwe kreeg daarna de kansen, maar pas nadat Knowledge Musona en Khama Billiat haden gemist, tikte laatstgenoemde wél de gelijkmaker binnen.

Het restant van de wedstrijd stond vooral in het teken van twee enorme missers, aan beide kanten eentje. Eerst had Musona de bal vanaf een meter of vier voor het inschieten, maar voor open doel trof hij de lat. Daarna was het Oeganda-spits Patrick Kaddu die de bal van dichtbij over het (eveneens lege) doel joeg, waardoor het bij 1-1 bleef. Met vier uit twee heeft Oeganda nu de beste papieren om met Egypte naar de achtste finale te gaan, Zimbabwe moet hopen.