'Russische Revolutie met Hiddink of Advocaat'

Rusland moet weer een plaats gaan veroveren bij de Europese, en als het even kan mondiale, voetbalelite. En een Nederlandse coach moet die klus gaan klaren, daar zijn ze in Moskou wel over uit. Maar wie?

'Russische Revolutie met Hiddink of Advocaat'

De roep om een verandering is groot na het mislopen van het WK in Duitsland. Joeri Semin kon in november zijn koffers pakken en het heeft er alle schijn van dat het niet een landgenoot is die zijn plaats definitief gaat overnemen.

De aanpak van Russische trainers heet achterhaald te zijn, een buitenlandse bondscoach moet de benodigde frisse wind gaan brengen. Om de aansluiting met de Europese top te bewerkstelligen heeft de Russische bond (RFU) een Nederlander op het oog. Guus Hiddink en Dick Advocaat staan op het verlanglijstje.

Tegen Brazilië zat Aleksandr Borodjuk op de bank als interim-coach. Opgejaagd door de media, die in navolging van de Russische fans nu eindelijk een nieuwe bondscoach willen zien, maakt de RFU haast met de aanstelling. Volgens Sport Express is al duidelijk op wie de keus is gevallen. Volgens de Russische sportkrant heeft RFU-voorzitter Vitali Mutko al de internationals ingelicht. Voor de wedstrijd tegen Brazilië had hij de spelers verteld dat Hiddink de nieuwe man gaat worden.

Maar bij de bond willen ze officieel nog van geen witte rook weten. 'De Russische pers zet ons al weken onder druk onze keuze bekend te maken. Eerlijk gezegd hebben we nog niet definitief gekozen, want de onderhandelingen zijn nog aan de gang en de trainers die we willen zijn verbonden aan clubs. Dus alles is niet zo eenvoudig', zegt persfunctionaris Andrej Molosolov in het AD.

Molosolov weet dat het geen lange lijst is, waaruit de Russische beleidsbepalers gaan kiezen. 'Dat wil ik wel zeggen. Het wordt Dick Advocaat of Guus Hiddink.' De twee kandidaten houden (voorlopig) hun mond. Advocaat ontkende enkele weken geleden in gesprek te zijn met Rusland. Hiddink geeft geen commentaar. 'Binnen enkele weken zal wel duidelijk worden wat er gaat gebeuren.'

Het beoogde salaris voor de nieuwe man is inmiddels opgelopen tot zes miljoen pond. Naar verluidt wordt gerekend in de Engelse valuta, omdat Roman Abramovitsj een spil is in de onderhandelingen met de nieuwe bondscoach. De Chelsea-eigenaar heeft Hiddink ook hoog zitten, zo liet de Russische miljardair een maand geleden tegenover Reuters weten. 'Hij is een erg goede trainer. Ik vind hem erg goed.'

Geld is niet het probleem. De vele Russische (olie)dollars hebben al de nodige profs naar Moskou en omstreken gelokt. En Brazilië was bereid woensdag de kou te trotseren om in het Lokomotiv Stadion voor enige miljoenen als sparringpartner te fungeren van de Russische ploeg.

In ieder geval staat Hiddink of Advocaat volgens Molosolov voor een historische verandering. 'De nieuwe trainer zal de eerste buitenlander zijn in onze voetbalgeschiedenis. Het is een revolutie'. In Rusland weten ze wat dat betekent…

Bekijk hier al onze video's