Rusland bewijst bij rentree Salah geen eendagsvlieg te zijn

Rusland staat met anderhalf been in de knock-outfase van het WK. De gastheer gaf de overtuigende 5-0 zege op Saoedi-Arabië een goed vervolg tegen Egypte: 3-1. De Afrikanen staan na de tweede nederlaag op de rand van de afgrond.

De terugkeer van Mohamed Salah werd zo geen succes. De hoop van de Egyptische natie raakte in de Champions League-finale van eind mei geblesseerd aan zijn schouder en vreesde daardoor het WK te moeten missen. Die angst werd geen werkelijkheid, al kwam de openingswedstrijd nog te vroeg. Na de 1-0 nederlaag tegen Uruguay had Egypte zijn sterspeler hard nodig tegen Rusland en dinsdag begon Salah in Sint-Petersburg in de basis.

Vijf minuten voor rust toonde de topscorer van het afgelopen Premier League-seizoen voor het eerst zijn klasse. Salah produceerde uit de draai een gevaarlijk schot en zag zijn inzet maar net naast gaan. Voor dit moment was de aanvaller niet veel gevonden door zijn ploeggenoten: van alle Egyptische veldspelers was Salah in de eerste helft de man die het minst in balbezit kwam. Rusland was direct vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij.

Mohamed Salah in duel met Yuri Zhirkov.

Het gastland slaagde er niet in om het veldoverwicht om te zetten in kansen. Rusland kwam niet verder dan een paar gevaarlijke voorzetten die niets opleverden en mislukte schoten vanuit de tweede lijn. Egypte kwam dan nog het dichtst bij een goal: naast Salah liet ook Trezeguet zich zien. Ook zijn schot draaide net naast het doel van de Russische keeper Igor Akinfeev en dus gingen Rusland en Egypte met een 0-0 tussenstand de kleedkamers in.

Direct na rust kwam de score in beweging. Onder druk van Artem Dzyuba schoot aanvoerder Ahmed Fathy de bal onhandig in eigen doel, wat alweer de vijfde eigen goal van dit WK betekende. Egypte moest nu in de aanval en binnen tien minuten kreeg Salah een goede kans op de gelijkmaker. De aanvaller wist de bal echter niet goed te controleren en liet Rusland met de schrik vrijkomen.

Niet lang hierna sloeg het thuisland het beslissende gaatje. Na een knappe actie van Mario Fernandes tikte Denis Cheryshev de 2-0 binnen, alweer zijn derde goal van dit toernooi, en Dzyuba maakte er na een sterke aanname en individuele actie 3-0 van. Twintig minuten voor tijd deed Salah met een zelf verdiende (na hulp van de VAR) en benutte strafschop nog wel wat terug namens Egypte, maar spannend werd het hierna niet meer. Dit kwam mede doordat de videoscheidsrechter niet ingreep toen Marwan Mohsen naar de grond werd getrokken.

Met twee ruime overwinningen is Rusland zo goed als zeker van een plek in de volgende ronde. Woensdag speelt Uruguay tegen Saoedi-Arabië en als laatstgenoemde ploeg niet wint, kan Rusland de champagne definitief ontkurken. Voor Egypte valt in dat geval het doek.