Roorda leidt Excelsior naar historische zege in Friesland

Excelsior heeft zaterdagavond bij SC Heerenveen een historische zege geboekt. Uitgerekend Heerenveen-huurling Geert Arend Roorda (een rasechte Fries) maakte in de slotfase een 2-0 achterstand ongedaan, waarna Nayib Lagouireh in blessuretijd het pleit in Rotterdams voordeel beslechtte: 2-3.

Roorda leidt Excelsior naar historische zege in Friesland

De Friezen, bij wie de 19-jarige centrale verdediger Jeffrey Gouweleeuw debuteerde, schoten uit de startblokken in het Abe Lenstra Stadion. Al na een minuut spelen kon Michel Breuer uit een corner van Oussama Assaidi binnen koppen.

Na een half uur spelen was Bas Dost trefzeker, op aangeven van opnieuw Assaidi. Met de buitenkant van zijn rechtervoet stelde hij de spits van Heerenveen in staat te scoren. Dost verlengde diens inzet met de punt van de schoen en zag de bal ietwat fortuinlijk achter keeper Nico Pellatz in het doel verdwijnen.

Overigens mocht Daryl Janmaat blij zijn dat hij niet in de beginfase al van het veld gestuurd werd. Zijn harde tackle op Kevin Wattamaleo werd slechts bestraft met geel. Het slachtoffer kon het treffen niet voltooien, omdat de fysieke naweeën van de charge hem parten speelden.

In het tweede bedrijf kreeg Filip Djuricic een fraaie mogelijkheid de zege voor de Friezen veilig te stellen. Hij schoot echter onbesuisd over, waardoor de Kralingers vertrouwen hielden in een goed resultaat. Die hoop werd groter, toen Roorda (foto) de spanning terugbracht.

De huurling van Heerenveen was attent bij een klutssituatie. De middenvelder schoot de afvallende bal via doelman Kevin Stuhr-Ellegaard in de korte hoek: 2-1. Het doelpunt was er een van historische waarde: nog nooit scoorde Excelsior in de Eredivisie op bezoek bij Heerenveen. Dat uitgerekend een Heerenveen-huurling de trekker overhaalde was des te saillanter.

In de slotfase sloeg Roorda nog eens toe. Hij was het eindstation van een goede aanval en schoot de bal onberispelijk in het dak van het doel. Tot overmaat van ramp voor de Friezen ging Excelsior ook nog aan de haal met de overwinning. Tim Vincken bracht Lagouireh in stelling. Zijn op het oog houdbare schuiver was Stuhr-Ellegaard te machtig: 2-3. Met die treffer kwam een historische overwinning tot stand. Het was de eerste keer dat Excelsior in competitieverband won bij Heerenveen.

De Friezen speelden op dat moment met tien man. Na een grove charge op Leen van Steensel moest Christian Grindheim het veld verlaten. De centrale verdediger was niet het enige slachtoffer. Guyon Fernandez en, zoals reeds vermeld, Wattamaleo moesten eveneens door fysiek geweld van de tegenstander vroegtijdig de kleedkamer opzoeken.

Excelsior verkleinde het gat met de 'veilige' vijftiende plaats (Vitesse) naar vier punten. Voor Heerenveen zit het seizoen er zo goed als zeker op: de ploeg lijkt zeker van lijfsbehoud en is kansloos voor een ticket voor de play-offs. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's