Ronaldo profiteert van blunder Kahn

Het toernooi leek toe te behoren aan Oliver Kahn, maar één blunder van de Duitse doelman maakte van Ronaldo de held van het WK. Met twee doelpunten loodste Ronaldo de Brazilianen naar hun vijfde wereldtitel, in een eindstrijd die boeide, maar weinig hoogstaand was.

Ronaldo profiteert van blunder Kahn

De middag voor de finale riep de FIFA Oliver Kahn nog uit tot beste doelman van het WK. De keeper had die Mannschaft toch naar de finale geleid met enkele fraaie reddingen. Uitgerekend hij leidde echter de nederlaag in de finale in. Rivaldo haalde halverwege de tweede helft uit vanaf twintig meter en Oli kon het schot van de Braziliaan niet klemmen. Ronaldo was razendsnel ter plekke om de rebound binnen te tikken en Brazilië op voorsprong te schieten. Het was het enige foutje dat Kahn maakte in het toernooi.

Tot aan het slippertje van de 33-jarige goalie bleef Duitsland verrassend eenvoudig overeind. De ploeg van bondscoach Rudi Völler had het meeste balbezit en bepaalde eigenlijk het spel. Het enige dat ontbrak was een uitgespeelde kans, alhoewel de Duitsers door de lucht vaak dreigend waren met spelhervattingen.

Brazilië moest het hebben van de tegenstoten: countervoetbal. Geen enkel moment lukte het de ploeg van bondscoach Luiz Felipe Scolari om zelf het spel te maken. De verdediging oogde onrustig, de backs Cafú en Roberto Carlos waren zelden op de flanken te vinden en Ronaldinho was grotendeels onzichtbaar. Toch kreeg de Seleção de gevaarlijkste kansen. Ronaldo tikte een keer naast en strandde twee keer op Kahn en Kléberson raakte vanaf twintig meter de lat.

Het wachten was op de eerste treffer die uiteindelijk in de 67ste minuut tot stand kwam. Ronaldo ontfutselde Dietmar Hamann de bal op de rand van de Duitse zestien, en wilde eigenlijk een één-tweetje aangaan met Rivaldo. De Barcelona-spits had heel andere ideeën en lanceerde de bal richting Kahn, die vervolgens in de fout ging.

De Duitsers dachten wel aan een offensief, en kregen enkele kansen, maar doelman Marcos bleek ook dit duel zeer betrouwbaar en bleef knap overeind. Zodoende mochten zijn aanvallers met een fraaie aanval de wereldtitel binnenhalen. In de tachtigste minuut zocht Kléberson Rivaldo, die vrijstond op de rand van de zestien, Rivaldo voelde echter Ronaldo in zijn rug die nog meer vrijheid had en de bal vervolgens langs Kahn krulde. Met zijn achtste doelpunt kroonde Ronaldo zichzelf tot speler van het toernooi. En mocht Cafú de wereldbeker incasseren.

Bekijk hier al onze video's