Ronaldo ontsnapt aan rood: 'Ten Hag moet hem dit niet laten doen'

Cristiano Ronaldo is donderdagavond ontsnapt aan een rode kaart. Aan het begin van de tweede helft van de wedstrijd tussen Portugal en Tsjechië (2-0) beging de aanvaller met gestrekt rechterbeen een forse charge op Václav Jemelka. Hij kwam weg met een gele kaart en mag zich volgens Rafael van der Vaart gelukkig prijzen.

Portugal
Portugal
2 - 0
Tsjechië
Tsjechië

De overtreding vond diep op de helft van de tegenstander plaats, nabij de zijlijn. Volgens Van der Vaart hoort Ronaldo daar geen tackles in te zetten. 'Laat Ronaldo nou gewoon spelen zoals hij wil. Meeverdedigen moet hij helemaal niet doen', zei de analist van Ziggo Sport. 'Zijn enige redding is dat hij zijn been aan de grond houdt. Als het been een paar centimeter omhoog zou zijn, is dit honderd procent rood. Nu is het negentig procent rood.'

Werd Ronaldo vanwege zijn grote naam gespaard? Van der Vaart kon het niet uitsluiten. 'Dat helpt altijd mee. Daar moet je eerlijk in zijn', stelde hij. 'Dit is een actie van iemand die zich wil laten zien, een sliding van een aanvaller. Dom. Dit moet je helemaal niet willen.' Van der Vaart gaf de toekomstige clubtrainer van Ronaldo alvast advies mee. 'Erik ten Hag moet hem dit soort dingen niet laten doen. Dat is niet goed. Hij heeft overal altijd doelpunten gemaakt. Waarom zou je hem nog beter willen maken?'

In de nabeschouwing werd het voorval niet breed uitgemeten bij Tsjechië. Integendeel: bondscoach Jaroslav Silhavý was lyrisch over Ronaldo, die zelf niet tot scoren kwam in Lissabon. 'We hebben de kwaliteiten van Portugal aan den lijven ondervonden. Cristiano Ronaldo is een superster', zei Silhavý. 'We maakten twee tactische fouten, die tot doelpunten leidden. In de tweede helft speelden we beter en hadden we kansen om de wedstrijd spannend te maken, maar onze tegenstander had fantastische spelers.'