Ronaldo dirigeert Portugal in kwartfinale langs Tsjechië

Portugal heeft zich als eerste land voor de halve finales van het EK gekwalificeerd. In de eerste kwartfinale van het toernooi in Oekraïne en Polen versloegen de Portugezen opponent Tsjechië met 1-0. Cristiano Ronaldo was in de slotfase de gevierde man door na herhaalde pogingen eindelijk doel te treffen.

Ronaldo dirigeert Portugal in kwartfinale langs Tsjechië

In Warschau, waar vanwege de regen met een dicht dak werd gespeeld, was voor rust maar weinig te beleven. Meest actieve man op het veld bleek Ronaldo. Hij was middels een omhaal (foto onder), een vrije trap en een inzet tegen de paal (na een zeer fraaie aanname in het vijandelijke zestienmetergebied) het dichtst bij een treffer.

In de tweede helft was het Portugal wat de klok sloeg. Invaller Hugo Almeida – hij verving Hélder Postiga die het veld verliet met een ogenschijnlijk stevige hamstringblessure – opende de kansenregen met een kopbal, maar faalde.

Al snel raakte Ronaldo uit een vrije trap nóg een keer de paal. Tijdens de 2-1 zege op Oranje zat het voor de sterspeler van de Portugezen ook al niet mee en scoorde hij weliswaar twee keer, maar raakte hij ook twee keer het aluminium.

Meer en meer nam de frustratie bij de Portugezen toe. Bij pogingen van Nani en João Moutinho ontbrak het geluk of vormde doelman Petr Cech een sta-in-de-weg. Uiteindelijk was het tóch Ronaldo die de ban brak. Na een voorzet van Moutinho kopte Ronaldo vallend raak en had Cech dit keer geen antwoord. Door de treffer deelt Ronaldo de eerste plaats in het topschuttersklassement van dit EK nu met de Duitser Mario Gomez en de reeds uitgeschakelde Rus Alan Dzagoev en Mario Mandzukic (Kroatië).

In de slotfase was Portugal dichter bij de 2-0 dan dat de moegestreden Tsjechen kans maakten op de gelijkmaker en bleef het bij 1-0. Door de zege neemt Portugal het woensdag in de halve finale op tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Spanje en Frankrijk. Dat treffen heeft zaterdag plaats. <br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's