Manchester United heeft dinsdag ten koste van Brighton & Hove Albion een einde gemaakt aan de serie van tegenvallers. Cristiano Ronaldo was de held.

© Imago
Manchester United
2 - 0
Brighton & Hove Albion

De pijnlijke uitschakeling door Middlesbrough in de strijd om de FA Cup werd gevolgd door teleurstellende resultaten tegen Burnley (1-1) en Southampton (1-1). De druk op manager Ralf Rangnick groeide met de dag. Een succes tegen Brighton & Hove Albion was daarom niet alleen zeer welkom in de strijd om een plaats bij de eerste vier.

Op Old Trafford slaagde Man United, waar Paul Pogba en Marcus Rashford op de bank waren begonnen, er aanvankelijk niet in een einde te maken aan de vormcrisis. In de eerste helft maakte Brighton meer indruk dan de ideeënarme gastheren. Op slag van rust voorkwam doelman David de Gea met een fraaie redding dat United na 45 minuten met een achterstand de kleedkamer moest opzoeken.

Na vijf minuten in de tweede helft was het dan toch raak voor de thuisploeg. Nota bene Ronaldo, die kritiek had gekregen na zijn doelpuntendroogte, brak de ban namens Manchester United. Niet lang na zijn bevrijdende knal volgde de volgende meevaller voor Rangnick.

Lewis Dunk liet zich verrassen door Anthony Elanga, die vervolgens op weg naar het Brighton-doel onreglementair werd afgestopt. Op advies van de VAR werd de aanvankelijke straf (geel) omgezet in een directe uitsluiting, zodat The Seagulls met een man minder de inhaalrace moesten voortzetten.

Ronaldo en Bruno Fernandes verzuimden om aan de onzekerheid een einde te maken. Brighton, met Joël Veltman in de basis, kon echter ondanks enkele grote kansen de minimale marge niet wegwerken en leed zo de eerste nederlaag sinds 15 december. In de laatste seconde deelde Fernandes de genadeklap uit namens United, dat door de zege naar de vierde plaats is geklommen.