Roda JC in Amsterdam het eerste slachtoffer van Ajax

Ajax begon aan het nieuwe seizoen als de favoriet voor de titel. De Amsterdammers maakten die status waar tegen het hernieuwde Roda JC Kerkrade (3-0).

Roda JC ontsnapte in de play-offs op het nippertje aan degradatie naar de Jupiler League. Om zoiets niet nog een keer mee te maken werd de zomer gebruikt om de selectie flink te renoveren. Tegen Ajax stonden vijf nieuwe spelers in de basis.

Maar getuige het duel in de Arena is er nog werk aan de winkel voor trainer Ruud Brood. Roda JC, dat vorig jaar zijn laatste uitpunt pakte in Amsterdam (1-1), ging kansloos ten onder bij de start van de Eredivisie. Al in de achtste minuut keken de Limburgers tegen een achterstand aan.

Een vrije trap van Christian Eriksen - die kort daarvoor de lat had geraakt – verraste keeper Filip Kurto. De Poolse goalie kon de inzet maar half keren, waarna het voor Ricardo van Rhijn een simpel klusje was de score te openen.

Binnen een half uur stond Eriksen ook aan de basis van de 2-0 van Ajax. De Deense middenvelder toonde zijn kwaliteiten door Siem de Jong met een slimme pass in staat te stellen zijn honderdvijftigste competitieduel op te luisteren met een doelpunt. De voorsprong bood een voldoende marge om in de tweede helft mede vanwege de warmte het tempo zonder problemen naar beneden te schroeven. Ajax hoefde zich geen zorgen te maken, ook gezien het slordige spel van Roda JC.

Dat de Limburgse gasten slechts met 2-0 verloren in Amsterdam mocht Bojan Krkic zich ook aanrekenen. De Spaanse aanvaller leek vooral op eigen succes uit. In de 53ste minuut leverde dat het ongenoegen op van de vrijstaande maar overgeslagen Kolbeinn Sigthórtsson.

Roda JC had via Guus Hupperts en Kristián Németh Ajax nog wakker kunnen schudden. Maar de twee faalden in de afwerking, zoals Wiljan Pluim in de zeventigste minuut de uitgelezen kans op de aansluitingstreffer evenmin benutte.

Een strafschop – toegekend na het vasthouden van Németh door Daley Blind - was niet besteed aan de middenvelder. Pluim joeg van elf meter de bal over het doel van Kenneth Vermeer. Dat was tekenend voor het optreden van Roda JC tegen Ajax, dat zodoende zonder problemen zijn eerste drie punten kon bijschrijven op jacht naar de vierde titel op rij.

Viktor Fischer onderstreepte dat in de 83ste minuut. De Deense aanvaller prikte raak nadat Lasse Schöne op Kurto was gestuit én De Jong de paal uit de rebound had geraakt.