Roda JC draagt rode lantaarn over aan FC Twente dankzij prachtgoal

Roda JC heeft een zeer belangrijke zege geboekt bij NAC Breda (0-1). Dankzij een wonderschone treffer van Donis Avdijaj verlaten de Limburgers de laatste plaats in de Eredivisie.

De belangen waren op voorhand enorm voor de club uit Kerkrade. Aangezien FC Twente zaterdagavond een punt pakte tegen Willem II (2-2), bedroeg de achterstand op de nummer zeventien twee punten. NAC boekte twee knappe overwinningen op rij door ADO Den Haag (0-2) en Feyenoord (2-1) te verslaan. Hierdoor heeft de ploeg van de geschorste trainer Stijn Vreven een voorsprong van zes punten op de degradatiezone.

NAC begon sterk aan het duel, wat al snel resulteerde in een aardige kans voor Thierry Ambrose. De aanvaller kopte de bal in de handen van doelman Hidde Jurjus. Hiervoor was ook Rai Vloet al gevaarlijk met een kopbal. De voorsprong van Roda JC kwam dan ook redelijk uit de lucht vallen. Via een goede actie van Dani Schahin kwam de bal bij Avdijaj. De huurling van Schalke 04 volleerde het leer vervolgens schitterend voorbij doelman Nigel Bertrams: 0-1.

Beter Roda
Het lukte de club uit Breda vervolgens niet om in het restant van het eerste bedrijf een vuist te maken tegen de Kerkradenaren, waardoor de spelers van de thuisploeg onder begeleiding van een fluitconfert naar de kleedkamer gingen. Het was Simon Gustafson die de Bredanaars wakker schudde direct na rust. De Zweedse middenvelder knalde de bal tegen de paal.

Het antwoord van de thuisploeg volgde na een uur spelen. Umar Sadiq leek de gelijkmaker te produceren, maar de spits van NAC mikte de bal van afstand tegen de buitenkant van de paal. Enkele minuten leek de AS Roma-huurling weer op weg naar een treffer, maar deze keer schoot de aanvaller de bal op Jurjus. Ook pogingen van Vloet en Manuel García troffen geen doel.

Waar een slotoffensief van NAC werd verwacht, kreeg juist de ploeg van trainer Robert Molenaar nog goede kansen. Een gevaarlijk schot van Tsiy William Ndenge kon ternauwernood worden gekeerd door Bertrams, enkele minuten later vergat Gyliano van Velzen te scoren. De voorsprong kwam niet meer in gevaar voor Roda, waardoor de belangrijke drie punten een feit waren.

Door de zege dragen de Limburgers de rode lantaarn over aan FC Twente. De Tukkers hebben negentien punten uit 28 duels, tegenover twintig van Roda JC. Sparta Rotterdam neemt de zestiende plaats in met 21 punten, zes minder na NAC en Willem II. Voor NAC wacht na de interlandperiode een uitduel bij PSV, terwijl Roda op bezoek gaat bij Vitesse.