Roda gewillig slachtoffer tijdens bekerbezoek aan PSV

PSV heeft zich kinderlijk eenvoudig voor de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi geplaatst. In Eindhoven had Roda JC Kerkrade, dat in de voorgaande jaren PSV nog twee keer uit het bekertoernooi had gekegeld, geen schijn van kans: 4-0.

PSV-trainer Phillip Cocu had voor het bekerduel zijn elftal flink gewijzigd. De meest opvallende basisplek was voor Siem de Jong, die zijn geschorste broer Luuk moest vervangen. Met de voormalige Ajacied gingen de Brabanders bovendien op zoek naar langverwachte treffers. In de eigen thuisbasis was bij aanvang van het duel immers al 308 minuten niet gescoord. Na de goal van Héctor Moreno tegen AZ (in de 52ste minuut, einduitslag 1-0) hielden FC Groningen (0-0), Atlético Madrid (0-1) en Feyenoord (0-1) allemaal het doel schoon in Eindhoven.

Record
In de negende minuut was de eerste écht grote kans voor Gastón Pereiro, maar zijn inzet werd door Roel Brouwers van de lijn gehaald. Even daarvoor had PSV een negatief record aangescherpt. In de zesde minuut was PSV immers in thuisduels al 314 minuten zonder treffer, terwijl het vorige record op 313 minuten stond.

In de 25ste minuut was het Davy Pröpper die het PSV-publiek eindelijk weer eens deed juichen. De middenvelder van PSV kreeg daarbij álle hulp van Roda-doelman Yves De Winter. De vervanger van eerste doelman Benjamin van Leer was met die blunder verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt én een einde aan de improductieve reeks van PSV.

Yves De Winter was debet aan de 1-0. Later in de wedstrijd voorkwam hij de nodige PSV-goals. Toch waren de Limburgers kansloos.

Tien minuten voor rust werd het klasseverschil opnieuw uitgedrukt in de score. Na een fraaie pass van Santiago Arias kopte Pereiro al even fraai binnen. Als PSV de kansen voor rust had benut –  Steven Bergwijn, Bart Ramselaar en Siem de Jong roken aan een treffer – had er al voor rust een grote voorsprong op het scorebord gestaan.

Roda kwam immers dramatisch voor de dag. De ploeg van coach Yannis Anastasiou, die zijn ploeg ook op de nodige plaatsen had gewijzigd, kon de slechte Eredivisie-start geen moment van zich afspelen. In de Eredivisie werd nog niet gewonnen en ook vanavond stond de ploeg bijna de hele wedstrijd op de eigen helft. Het was slechts aan een gebrek aan scherpte bij PSV te wijten dat er geen monsternederlaag uitkwam.

Na rust vielen in totaal nog twee treffers. Bij de 3-0 schoot Pröpper de bal in de korte hoek. Bij die treffer werd Siem de Jong, die na ruim een uur naar de kant ging, niet als hinderlijk in buitenspelpositie beoordeeld. Het slotakkoord was voor Luciano Narsingh met een handig stiftje. Tussen die goals door en in de slotminuten kreeg PSV nog vele kansen, maar uiteindelijk bleef het bij 4-0. Sam Lammers mocht in de slotfase nog wel zijn debuut in de hoofdmacht van PSV maken. Eerder was Ramon Pascal Lundqvist ook al ingevallen.

Bekerstunt
Zo zat een nieuwe bekerstunt van Roda tegen PSV er geen moment in. In 2015 hadden de Limburgers PSV in eigen huis na verlenging nog uitgeschakeld (3-2), terwijl dat anderhalf jaar eerder nota bene gebeurde in Eindhoven (1-3). Een dergelijk scenario zat er door het klasseverschil woensdagavond geen moment in.