'Rob Baan is een expert in miskopen'

Het weer was fantastisch en de alternatieven werden me van alle kanten aangereikt: koopzondag in Rotterdam, naar mijn oudste dochter in Utrecht, met mijn vrouw langs de Vlist fietsen, een expositie over sigaren in museum De Moriaan, de Vuelta op de Belgische televisie, koffiedrinken met mijn schoonmoeder in het pittoreske centrum van Oudewater, Sandy Dillon in de kleine zaal van Paradiso, naar mijn jongste dochter in Assen of de gemoedelijke plattelandssfeer bij de lokale amateurclub. Maar zondagmiddag bestonden er voor mij geen alternatieven. De televisie hield iedere oprechte voetballiefhebber binnen. De mensen die zondagmiddag langs de ramen van mijn werkkamer liepen om zich op de Markt in Gouda te verpozen, kunnen onmogelijk abonnees zijn geweest. Voetballiefhebbers laten Feyenoord PSV, NAC Breda-Ajax en Manchester United Arsenal niet schieten voor een zonnig terras.

'Rob Baan is een expert in miskopen'

Feyenoord verloor kansloos van PSV en dat was niet verrassend. Na het vertrek van Brett Emerton, Paul Bosvelt, Bonaventure Kalou en Pierre van Hooijdonk is de Rotterdamse club, ondanks de komst van Peter van den Berg, Dirk Kuijt, Danko Lazovic, Alfred Schreuder en Hossam Ghaly, aan een overbruggingsseizoen bezig. De Feyenoord-leiding ontkent dit, omdat het niet te verkopen is aan de trouwe seizoenkaarthouders, maar het is natuurlijk wel zo. En ik denk dat Bert van Marwijk de komende weken geheel ten onrechte de schuld krijgt. De trainer bepaalt het beleid niet in De Kuip, hij moet het optimale rendement uit zijn spelersgroep halen en dat doet hij tot dusverre opmerkelijk goed. Het winnen van de UEFA Cup was een geweldige prestatie, al deed Feyenoord het eigenlijk nooit echt slecht onder de huidige coach. Van Marwijk maakte natuurlijk wel de klassieke fout door zichzelf ietwat te overschatten toen hij niet op de aanbieding van Schalke 04 inging, omdat hij loyaal wilde zijn aan voorzitter Jorien van den Herik, die geen geschikte opvolger voor zijn trainer zag.

Een coach voelt instinctief aan wanneer hij moet vertrekken. Die kans voor open doel heeft Van Marwijk gemist, waardoor zijn toekomst wordt bepaald door technisch directeur Rob Baan, die verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid. Baan mist het charisma om zijn beleid via de media uit te leggen en te verdedigen. Hij glipt het liefst via de achterdeur naar binnen, sluit zich de hele dag op in zijn kantoor, verstopt zich voor journalisten en sluipt via een zijdeur weer naar buiten. Baan begrijpt niet waaraan een grote club zoals Feyenoord behoefte heeft. En dat is zeker geen mediaschuwe, achterdochtige beleidsbepaler die de trainer laat opdraaien voor zijn aankopen, onder wie opmerkelijk veel miskopen.

Het is onrealistisch van Van Marwijk te eisen dat hij met dit onevenwichtige Feyenoord van het voor de Nederlandse competitie sterke en vooral degelijke PSV te winnen. De Rotterdamse ploeg beschikt over vier getalenteerde, jeugdige aanvallers. Danko Lazovic, Robin van Persie, Dirk Kuijt en Thomas Buffel garanderen een rooskleurige toekomst, maar dan zal Baan eerst voor goede verdedigers en spelbepalende middenvelders moeten zorgen. De technisch directeur is niet te benijden, hij beschikt niet over het geld om op zoek te gaan naar sterspelers. Baan is voortdurend op jacht naar koopjes, waardoor de kans op een miskoop extra groot is. Shinji Ono heeft zich ontwikkeld tot een prima clubspeler, maar Chong-Gug Song is daar nooit in geslaagd. Ik gun Peter van den Berg en Gérard de Nooijer in hun nadagen nog een mooie club, maar ze zijn te licht voor het niveau dat Feyenoord nastreeft. Alfred Schreuder heeft zijn draai nog niet gevonden, maar op basis van zijn kwaliteiten moet hij een nuttige kracht kunnen worden, terwijl iedereen er rekening mee moet houden dat Kees van Wonderen als voetballer op zijn laatste benen loopt. Baan moet dit probleem oplossen, voordat trainer Van Marwijk wordt geslacht. De technisch directeur haalde Brett Emerton, Pierre van Hooijdonk, Bert Konterman, Jon Dahl Tomasson en de huidige spitsen Danko Lazovic en Dirk Kuijt naar Rotterdam-Zuid. Ik kan me voorstellen dat u het al bent vergeten, maar hij was ook verantwoordelijk voor de komst van Allotey, Aros, Curth, Harbuzi, Kargbo, Kpaka, Meshal, Pascale, Samardzic, Somalia, De Visser - en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Feyenoord moet een jaar zien te overleven met een onevenwichtig elftal. De voorhoede loopt over van talent, maar moet nog rijpen, het middenveld is aardig bezet en de verdediging is uitermate zwak en kwetsbaar. Daardoor hadden de PSV aanvallers een heerlijke middag in De Kuip. De derde plaats is dit seizoen het hoogst haalbare voor Feyenoord, PSV is voetbaltechnisch duidelijk verder. De club beschikt met Mateja Kezman, Arjen Robben en Mark van Bommel over drie heuse topvoetballers, terwijl de andere spelers tot de top van Nederland behoren. Opmerkelijk is wel dat de door Guus Hiddink naar PSV gehaalde Zuid-Koreanen Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee erg veel krediet hebben, terwijl ze tot op heden niet overweldigend presteren. Dat moet frustraties oproepen bij Jan Vennegoor of Hesselink, Kevin Hofland, John de Jong en Remco van der Schaaf.

PSV heeft echter een blindelings vertrouwen in de capaciteiten van Hiddink. Per 1 juli wordt hij voorzitter van de directie van de nv, al blijft hij tevens hoofdtrainer. Eigenlijk gaat Hiddink functioneren als de grote Engelse managers. In het kader van de continuïteit en uit loyaliteit zou de ex-bondscoach een gentlemen’s agreement moeten afsluiten met de PSV-leiding dat hij de rest van zijn voetballeven in Eindhoven blijft. Hiddink kondigde echter meteen aan dat dit niet zijn eindstation hoeft te zijn en de coach heeft een aangepaste clausule in zijn contract dat hij mag vertrekken zodra zich een topclub voor hem meldt. Zijn belang weegt weer zwaarder dan dat van PSV. Daarom zouden voorzitter Harry van Raaij en de raad van commissarissen de benoeming nog eens moeten heroverwegen.

De kwetsbaarheid van de topclubs heeft ook voordelen. Ambitieuze provincieclubs zoals SC Heerenveen, AZ, Roda JC, Willem II, NAC Breda, FC Twente en NEC kunnen - zeker thuis - winnen van de klassieke Top Drie. Dat levert een volksfeest op en een uitermate spannende competitie. Ajax werd onder de voet gelopen door NAC Breda en kwam nog goed weg, omdat de Brabantse aanvallers erg slordig met de uitgespeelde kansen omsprongen. Deze ontwikkeling is een tegenvaller voor de carrièreplanning van Ronald Koeman. Hij acteert de harde en rechtlijnige coach, een speler die slecht presteert staat ernaast. In dat kader ben ik benieuwd naar de opstelling voor de volgende wedstrijd.

Manchester United-Arsenal had het toetje na een copieus voetbaldiner moeten worden. Bij de twee Nederlandse competitiewedstrijden heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten. Het was niet altijd even goed, maar wel enerverend, spannend en boeiend. We hebben in Nederland de neiging denigrerend over de eigen competitie te oordelen. Vaak terecht, maar de amusementswaarde van de vaderlandse topclubs was veel groter dan de onsmakelijke veldslag tussen Manchester United en Arsenal.

Johan Derksen

Bekijk hier al onze video's