RKC vergroot zorgen bij Groningen ondanks bizarre misser Jozefzoon

RKC Waalwijk heeft zaterdagavond in eigen huis afgerekend met FC Groningen. Michiel Kramer maakte met twee treffers het verschil voor de thuisploeg. Zo bleef een gigantische misser van Florian Jozefzoon zonder gevolgen voor de Waalwijkers.

RKC Waalwijk
2 - 1
FC Groningen

FC Groningen heeft een wonder nodig om aan degradatie te ontsnappen en moest bij RKC winnen om hoop te blijven houden op een ultieme comeback. De bezoekers kregen na een matige openingsfase van beide kanten via Daleho Irandust de eerste goede kans van de wedstrijd, maar Etiënne Vaessen bracht redding. RKC probeerde het daarna via Pelle Clement: zijn inzet ging net naast.

De thuisploeg kreeg nog voor rust een enorme mogelijkheid om aan de leiding te komen. Mats Seuntjens bediende Florian Jozefzoon op maat, maar op nog geen meter voor een leeg doel werkte de ex-aanvaller van onder andere van Ajax en PSV de bal op onverklaarbare wijze niet binnen.

Levendige fase
Het publiek in Waalwijk beklaagde zich na het rustsignaal met wat gefluit over het niveau van de eerste helft, maar in de tweede helft ging RKC een versnelling hoger spelen. Dat leidde al direct tot een harde uithaal van invaller Julen Lobete. De Spanjaard schoot tegen de onderkant van de lat. Groningen dacht niet lang daarna een strafschop te krijgen na een vermeende tackle van Vaessen op Irandust, maar na overleg met de VAR besloot scheidsrechter Sander van der Eijk zijn beslissing alsnog terug te draaien.

RKC bleef daarna aandringen bij het doel van Michael Verrips en kwam via Michiel Kramer dan toch aan de leiding. Uit een voorzet van Clement kopte Kramer zijn negende doelpunt van het seizoen binnen. RKC kon niet lang genieten van de voorsprong. Drie minuten na de 1-0 scoorde Ricardo Pepi voor de gasten. De Amerikaan knikte de bal na een voorzet van Nordin Musampa binnen.

Penaltymomenten
Na de gelijkmaker nam RKC weer het initiatief in handen en hoopte bij twee momenten met Jozefzoon en Lobete in het strafschopgebied op een penalty, maar Van der Eijk legde de bal niet op de stip. Dat deed hij een paar minuten voor tijd alsnog: Verrips vergreep zich aan Lobete. Kramer ging achter de bal staan en schoot feilloos raak.

RKC blijft door de zege meedoen om een plek in topacht. De Waalwijkers passeren SC Heerenveen op de achtste plaats. De Friezen komen vanavond nog in actie tegen Sparta Rotterdam. Voor Groningen blijft de teller op zeventien punten staan na 29 wedstrijden. Het verschil met nummer zestien FC Emmen is acht punten met vijf duels te gaan.