RKC laat Heerenveen na Friese voetbalshow nog flink zweten

SC Heerenveen heeft ook het tweede competitieduel van het seizoen gewonnen, al werd het na een uitstekende eerste helft nog even spannend tegen RKC Waalwijk: 3-2. Desondanks zijn de Friezen voorlopig koploper in de Eredivisie.

sc Heerenveen
3 - 2
RKC Waalwijk

RKC zat vorige week zaterdag AZ nog dwars bij de Eredivisie-start, maar had een week later aanvankelijk weinig in te brengen tegen Heerenveen. De Friezen waren heer en meester op eigen veld en waren halverwege in de veronderstelling dat de tweede overwinning van het seizoen al in de tas zat, nadat het uitduel met Go Ahead Eagles vorige week vrijdag ook al drie punten had opgeleverd (0-1).

Ten opzichte van dat eerste duel waren Siem de Jong en Filip Stevanovic zaterdagavond de nieuwe gezichten in de basiself van Heerenveen, waar Mitchell van Bergen in afwachting van een transfer op de bank begon. Vanaf die plek zag de vleugelspits dat De Jong in de twaalfde minuut de 1-0 inleidde met een pass op Henk Veerman. Een overtreding op de spits leverde een penalty op, die hij zelf benutte.

Een kwartier na de eerste competitiegoal van Veerman volgde het hoogtepunt van de eerste helft. Stevanovic bediende Tibor Halilovic met een subtiel wippertje, waarna de nummer 10 de bal in één keer op de slof nam: 2-0. Vlak voor rust deed Henk Veerman er nog een schepje bovenop door uit een vrije trap van Joey Veerman de 3-0 achter RKC-doelman Joel Pereira te koppen.

Daarmee was RKC geen schim van het elftal dat het AZ vorige week bij de competitiestart nog verraste, maar na rust kwam het beter in de wedstrijd. Het resulteerde halverwege de tweede helft in een treffer, toen nota bene Jens Odgaard (ex-SC Heerenveen) na een knappe actie raak schoot. Heerenveen moest vervolgens nog alle zeilen bijzetten om de overwinning over de streep te trekken.

In de 78ste minuut kwam de thuisploeg nog met de schrik vrij toen Lennart Daneels de lat raakte uit een vrije trap, maar een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd zorgde Richard van der Venne met een rake kopbal alsnog voor de aansluitingstreffer. Het werd daardoor nog even billenknijpen voor Heerenveen, maar dat trok de tweede competitiezege van het seizoen over de streep.