Onherkenbaar AZ direct onderuit bij strijdlustig RKC

AZ is het nieuwe seizoen van de Eredivisie direct gestart met een nederlaag. De ploeg van trainer Pascal Jansen kon niet overtuigen tegen RKC Waalwijk en zag de Brabanders via Michiel Kramer ook nog de zege binnen slepen: 1-0.

RKC Waalwijk
1 - 0
AZ
AZ

Voor AZ was de uitwedstrijd tegen RKC een interessante testcase voor de ontmoeting met Celtic in de voorronde van de Europa League, over vier dagen in Glasgow. Maar na het duel in Waalwijk zal trainer Jansen vooral de nodige kopzorgen erbij hebben gekregen. Zijn ploeg beleefde een vervelende middag tegen RKC en opvallend was hoe slordig de Alkmaarders omsprongen met de gecreëerde mogelijkheden.

Opvallende bankzitters
Jansen besloot voor het eerste duel van het seizoen niet te starten met Teun Koopmeiners, die nog altijd hoopt op een transfer naar het buitenland. Ook aanwinst Vangelis Pavlidis kreeg geen basisplaats, net als Fredrik Midtsjø. Zowel de Griekse spits als de Noorse middenvelder was volgens Jansen niet fit genoeg om negentig minuten in actie te komen.

Aanvankelijk leek AZ al snel het verschil te kunnen maken met RKC, waar nieuwelingen Michiel Kramer, Iliass Bel Hassani en Alexander Büttner in de basis begonnen. In het eerste kwartier werden de goals van Zakaria Aboukhlal en Dani de Wit afgekeurd vanwege buitenspel. Na een half uur spelen was AZ opnieuw dicht bij de openingstreffer, maar keeper Joel Pereira redde op onorthodoxe wijze knap op een vrije trap van Jesper Karlsson.

Oprisping RKC
Waar AZ in de eerste helft niet tot scoren kwam, was het wel raak bij RKC, bij een van de weinige kansen voor de thuisploeg. Rechtsback Jurien Gaari kwam op aan de rechterflank en gaf strak voor. Doordat Richard van der Venne als bliksemafleider diende, kon Kramer in de zestien de bal langs keeper Hobie Verhulst schuiven: 1-0.

Jansen besloot na een kwartier spelen in de tweede helft in te grijpen en alsnog Pavlidis en Koopmeiners in te brengen. Met de twee invallers wist AZ meer het heft in handen te nemen en kwamen er ook kansen voor de Alkmaarders. Vooral Pavlidis dook gevaarlijk op voor Pereira, maar de Griekse aanvaller had het vizier niet op scherp in zijn eerste wedstrijd voor AZ. Zo werd het gemis van Boadu (naar AS Monaco) en Stengs (OGC Nice) al direct gevoeld in de eerste wedstrijd van het seizoen.

In de slotfase dook AZ nog veelvuldig op in de zestien van RKC, maar tot scoren kwamen de Alkmaarders niet meer. Zo begint het seizoen voor de nummer drie van vorig seizoen met een teleurstellende middag in Waalwijk, waar Kramer zich kroonde tot matchwinner. Voor Jansen wachten dagen met huiswerk op weg naar de krachtmeting met Celtic in de Europa League.