Borussia Dortmund heeft vrijdag de eerste seizoenshelft in de Bundesliga in stijl afgesloten. Marco Reus en Mario Götze blonken uit voor de Herbstmeister tegen concurrent Borussia Mönchengladbach.

Borussia Dortmund
2 - 1
Borussia Mönchengladbach

Het team van Lucien Favre kreeg de eerste achtervolger in de Bundesliga op bezoek. Het gat met Gladbach was vooraf zes punten. Die voorsprong werd uitgebreid, in een spannend duel waarin Reus zijn 250ste Bundesliga-optreden vierde. Reus was opnieuw de spil van de beweeglijke aanval van Dortmund, die in de 34ste minuut verder moest zonder de geblesseerd geraakte Bundesliga-topscorer Paco Alcácer.

Götze, die zijn tweehonderste Bundesliga-duel speelde, verving Alcácer met verve. Na een snelle omschakeling drie minuten voor rust had Götze oog voor ploeggenoot Jadon Sancho en schoot het Engelse toptalent de bal knap in de lange hoek. Gladbach formuleerde snel een antwoord, in de slotseconden van de eerste helft. Christoph Kramer leek de bal tegen zijn eigen hand te koppen en schoot uiteindelijk de gelijkmaker binnen. Die telde, omdat de videoarbitrage niet ingreep.

Na rust kregen beide ploegen kansen, maar Dortmund was iets sterker. Götze en Reus waren verantwoordelijk voor wat het winnende doelpunt bleek. In de 54ste minuut trok Götze de bal laag voor en gleed Reus zijn elfde treffer van het seizoen binnen. Het was de eerste keer sinds april 2013 dat Götze twee assists in een competitiewedstrijd voor Dortmund leverde.

BVB liet na de 2-1 de bal aan Gladbach, dat niet meer in staat bleek om grote mogelijkheden te creëren. Daardoor trok Dortmund aan het langste eind en revancheert de ploeg zich voor de eerste nederlaag in de Bundesliga, afgelopen dinsdag op bezoek bij Fortuna Düsseldorf (2-1). Dortmund gaat met een voorsprong van negen punten op Gladbach de winterstop in, terwijl Bayern München zaterdag op bezoek bij Eintracht Frankfurt bij winst de achterstand op de koploper beperkt tot zes punten.