'Resultaten video-arbitrage zijn ronduit positief'

Reacties

Danny Makkelie zal ook zondag tijdens de finale van het WK voor clubs tussen Real Madrid en Kashima Antlers weer als videoscheidsrechter fungeren. Tot nu toe verloopt het experiment met de video-arbitrage tijdens het FIFA-toernooi niet volledig vlekkeloos, geven ook Gianni Infantino en Marco van Basten toe.

'Resultaten video-arbitrage zijn ronduit positief'

Makkelie debuteerde woensdag tijdens de halve finale tussen Kashima en Atlético Nacional, toen scheidsrechter Viktor Kassai op zijn advies alsnog een penalty gaf aan de Japanners. Dat gebeurde echter nadat het spel alweer was gevorderd. Een dag later zorgde de video-arbitrage voor nog meer verwarring toen er even onduidelijkheid was of het late doelpunt van Cristiano Ronaldo nou wel of niet telde. Het Real Madrid-kamp klaagde daarover na afloop.

FIFA-voorzitter Infantino vindt die kritiek niet terecht. 'De resultaten zijn ronduit positief. Natuurlijk zijn er leermomenten en moeten we een paar zaken tegen het licht houden, maar de scheidsrechter is wel in staat de juiste beslissing te nemen. Dit voegt rechtvaardigheid en transparantie toe aan het voetbal', zei de Zwitserse baas van de wereldvoetbalbond in reactie op de eerste paar wedstrijden van het WK voor clubs.

Viktor Kassai besluit op advies van Danny Makkelie en na het zien van de beelden een penalty te geven aan Kashima Antlers.
Viktor Kassai besluit op advies van Danny Makkelie en na het zien van de beelden een penalty te geven aan Kashima Antlers.

Ook Van Basten is als Chief Officer for Technical Development tevreden over de video-arbitrage, al erkent hij dat de besluitvorming nog efficiënter kan. 'In de eerste wedstrijd met Kashima nam de scheidsrechter de situatie niet waar en zag de video-arbiter een duidelijke overtreding en greep in. De scheidsrechter zag de tv-beelden en kwam tot de conclusie dat hij gelijk had en gaf een penalty. Het duurde iets te lang, maar het was wel de juiste beslissing.'

Aan de verwarring rond het doelpunt van Ronaldo lag een communicatiefout ten grondslag. 'Werkte de tv niet?', zou de Portugese superster hebben gezegd toen hij het veld afliep. Scheidsrechter Enrique Cáceres wilde bevestiging van de video-arbiter dat het geen buitenspel was, maar bekeek vervolgens niet zelf de beelden. 'Het was duidelijk dat het geen buitenspel was. De juiste beslissing werd genomen, maar de communicatie was niet optimaal', aldus Van Basten.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.