Renato Sanches legt uit waarom je hem nooit moet afschrijven

Reacties

Renato Sanches zal zich in de zomer van 2016 veel meer hebben voorgesteld van zijn transfer naar Bayern München dan wat er tot nu toe van terecht is gekomen. De 21-jarige Portugees heeft het ook dit seizoen moeilijk bij Der Rekordmeister, maar is niet van plan om op te geven. Bayern neemt het zaterdag in eigen huis op tegen VfL Wolfsburg (aftrap 15.30 uur).

Renato Sanches legt uit waarom je hem nooit moet afschrijven

Het ging in 2016 even heel snel met de ontwikkeling van Sanches, die indruk maakte bij Benfica. Bayern betaalde in mei zo'n 35 miljoen euro om de middenvelder over te nemen, nog voordat het EK in Frankrijk begon. Ook op dat toernooi maakte de toen achttienjarige Sanches indruk. Portugal ging er verrassend met de eindzege vandoor. 'Ik dacht dat ik door het EK klaar was voor de druk die in de Bundesliga op me zou komen te liggen. Al snel kwam ik erachter dat dat niet zo was', schrijft een openhartige Sanches in een monoloog op The Players' Tribune.

De technisch begaafde middenvelder kwam er in Duitsland achter dat het voetbal er daar anders aan toeging dan in Portugal. 'In Portugal zou ik gewoon rennen, rennen, rennen. Ik had de techniek en de alertheid om zo min mogelijk last te hebben van vermoeidheid. Als je in Duitsland rent, moet je dat gestructureerd doen, anders laat je ruimtes liggen. Alles was anders dan wat ik gewend was. Mijn eerste seizoen was niet ideaal. Ik kreeg mee wat men over me zei. "Flop, scheisse, verkoop hem nu het nog kan".'

Renato Sanches houdt de EK-trofee in de lucht na de gewonnen finale in Parijs.
Renato Sanches houdt de EK-trofee in de lucht na de gewonnen finale in Parijs.

Bayern besloot Sanches een jaar later te verhuren aan Swansea City, toen nog actief in de Premier League. Het leek een goede oplossing, maar het werd in Wales alleen maar erger voor de middenvelder. 'Ik moest minuten maken. Ik wilde er zeker van zijn dat de bondscoach me zag spelen en me zou selecteren voor het WK. Maar in Wales leek alles fout te gaan. Ik kreeg plots allerlei vreemde blessures. Daarvoor had ik er nooit last van. Ik zat maanden alleen in mijn appartement naar de regen te staren. Daar kun je niet op voorbereid worden. Ik heb absoluut niets tegen Swansea, maar het mocht helaas gewoon niet zo zijn."

Sanches kwam in een heel seizoen maar tot vijftien officiële optredens. Hij wil echter niet zeuren. 'Ik wil alleen maar zeggen dat ik een mens ben en dat dingen soms niet gaan zoals je het voor ogen had. Mijn vader zei altijd: "Je bent een strijder en een strijder geeft nooit op. Een strijder gaat het gevecht aan, ook al denkt hij dat hij zal verliezen." Sommige mensen hebben me al afgeschreven. Zij moeten eens praten met mijn vader, denk ik."

Inmiddels krabbelt Bayern dit seizoen na een dip weer op en ligt de Duitse titelstrijd weer helemaal op. Sanches leek even op te leven toen hij in september, uitgerekend in de Champions League tegen jeugdliefde Benfica, zijn eerste goal voor Der Rekordmeister maakte. Nu is hij echter al een tijdje bankzitter in het team van trainer Niko Kovac. 'Ik wil in vorm raken, meer minuten maken. Ik wil dat men in München zegt: "Dat is de Renato die we kennen, daarom hebben we hem gehaald." Uiteindelijk gaat dat lukken. Ik kan veel beter dan dit. Mijn avontuur is nog lang niet voorbij.'

Bayern München
Bayern München
6 - 0
VfL Wolfsburg
VfL Wolfsburg
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Meer Renato Sanches
Meer over Renato Sanches
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.