Reijnders en co helpen Nederland in coëfficiëntenstrijd met exit Rennes

AC Milan en Benfica hebben zich geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. Beide ploegen wonnen vorige week hun heenduels al, maar hadden donderdag beide geen eenvoudige avond in Frankrijk tegen hun opponenten Stade Rennes en Toulouse.

Rennes
Rennes
3 - 2
AC Milan
AC Milan

Gezien de 3-0 zege van AC Milan in het heenduel werd er weinig spanning verwacht in de return in Rennes, maar toen de thuisploeg al na elf minuten op voorsprong kwam via Benjamin Bourigeaud, stond er een heet Frans avondje voor de boeg. Tien minuten later kopte Luka Jovic aan de andere kant de rust echter weer voor even in het tweeluik.

Dat het vuur toch weer oplaaide was met name te danken aan de Portugese arbiter João Pinheiro. Hij gaf de thuisclub twee goedkope strafschoppen, eerst na een overtreding van Simon Kjaer. Bourigeaud benutte het buitenkansje overtuigend. Hoewel Rafael Leão de thuisploeg opnieuw van repliek diende met de gelijkmaker uit een knappe individuele actie, kreeg Rennes niet lang daarna opnieuw een gemakkelijk gegeven penalty.

Ditmaal werd een ongelukkige handsbal van Jovic bestraft en voltooide Bourigeaud vanaf elf meter zijn hattrick. Hoewel Rennes de benodigde drie goals maakte, werd het onder toeziend oog van Zlatan Ibrahimovic niet echt spannend meer wie zich zou plaatsen voor de volgende ronde. Alleen vanuit Nederlands coëfficiëntperspectief is het een vervelende nederlaag voor basisklant Tijjani Reijnders, al is de uitschakeling van Rennes wel goed nieuws.

Toulouse
Toulouse
0 - 0
Benfica
Benfica

Na de minimale nederlaag vorige week in Portugal had Toulouse in eigen huis de kans om de volgende ronde te halen. Met Thijs Dallinga en Stijn Spierings aan de aftrap hadden beide Nederlanders de grootste kansen om de ban te breken tegen de formatie van Roger Schmidt. In het tweede bedrijf kopte eerst Spierings een goede voorzet vanaf rechts van dichtbij rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Na ruim een uur voetballen kwam de bal ditmaal op het hoofd van Dallinga, wiens kopbal op de paal belandde en vervolgens in de handen van keeper Anatolii Trubin. Daardoor bleven David Neres en consorten, voormalig Feyenoorder Orkun Kökcü en Fredrik Aursnes kwamen als invallers binnen de lijnen, overeind in Frankrijk.