Recordhouder Bürki aast op aftroeven van zijn vader

Grasshoppers smaakt na 2.154 dagen weer het genoegen koploper te zijn in Zwitserland. Doelman Roman Bürki heeft zijn eerste records te pakken, maar wil nu ook zijn vader uit de recordboeken werken.

Recordhouder Bürki aast op aftroeven van zijn vader

Het succes van Grasshoppers, dat vorig seizoen met Daniel de Ridder een belabberd seizoen beleefde, kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan Bürki. De doelman, die wordt gehuurd van Young Boys, hield maandag tegen Sankt-Gallen voor de zevende keer op rij de nul.

Dat record op het hoogste niveau in Zwitserland was mede te danken aan Pa Modou Jagne die zondag namens Sankt Gallen een strafschop onbenut liet. Ondanks een poging tot verwarring (zie bericht hier) miste de Gambiaan vanaf elf meter. Bürki keerde de inzet.

Dankzij die redding mag Bürki zich de keeper noemen met de meeste minuten in de Super League op rij zonder tegentreffer. Met zijn 630 minuten heeft de jeugdinternational FC Luzern-keeper David Zibung afgelost.

Maar Bürki kijkt met de twee Super League-records in handen liever vooruit. De jeugdinternational heeft zijn vizier gericht op een andere historische prestatie in het Zwitserse voetbal, die uitgerekend in handen is van zijn vader Martin. Die schreef in 1994 geschiedenis door het doel van FC Münsingen 772 minuten schoon te houden. Een eigen doelpunt maakte een einde aan die reeks in de Eerste Divisie van Zwitserland.

Zoon Bürki is dus 142 minuten verwijderd van het record van zijn vader. 'Ik heb mijn vader gevraagd of hij al bang is. Hij heeft me geantwoord: ''Nee, en jij trekt die reeks ook door''. Dat record van mijn vader ga ik zeker breken.' Zaterdag kan hij tegen FC Thun de volgende stap zetten.

Bürki is nog ver verwijderd van een Europees record. Zo hield Edwin van der Sar in het seizoen 2008/09 1.311 minuten achtereen zijn doel bij Manchester United schoon. In Nederland is het record (1.082) sinds 1971 in handen van Heinz Stuy. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's