Recordduel City-icoon David Silva wordt pas na rust een feestje

Manchester City heeft zaterdag geen fout gemaakt tegen Aston Villa. Op een bijzondere middag voor clubicoon David Silva nam de ploeg van Pep Guardiola in de tweede helft afstand.

Manchester City
3 - 0
Aston Villa
Aston Villa

Silva (33) maakte in de zomer van 2010 voor bijna dertig miljoen euro de overstap van Valencia naar City en begon zaterdag voor de 267ste keer in de basis bij een Premier League-wedstrijd. Daarmee brak hij het clubrecord van Joe Hart, die 266 keer vanaf het begin mocht meedoen bij een competitieduel van City. Legende Vincent Kompany (253 basisplaatsen) was Silva al even voorbij.

In een moeizame eerste helft kreeg Silva, die aan het einde van dit seizoen afscheid neemt van City, de beste kans. Kort voor rust schoof hij de bal op aangeven van Sterling net naast. Eerder in de eerste helft had Gabriel Jesus al een soortgelijke kans gemist en veel meer had City verder niet gecreëerd. Villa (met Anwar El Ghazi op de bank) bood goed tegenstand en dacht twee keer recht te hebben op een strafschop. In beide gevallen ging de bal echter niet op de stip.

Voor rust had City dus moeite met het doorbreken van de muur van Villa, maar in de tweede helft had de landskampioen slechts twintig seconden nodig voor de openingsgoal. Jesus verlengde de bal tot bij Sterling, die de bal onder het lichaam van doelman Tom Heaton schoof. Voor doelpuntenmachine Sterling betekende dit zijn zeventiende goal van het seizoen (voor club en land), in achttien duels.

De zege van City kwam na deze treffer geen moment meer in gevaar. De thuisploeg controleerde de tweede helft, verdubbelde zijn marge via een voorzet van Kevin De Bruyne die door niemand werd aangeraakt (al claimde Silva dat hij de bal had geschampt) en liep kort na dit doelpunt ook direct uit naar 3-0 via Ilkay Gündogan. Even na laatstgenoemde goal mocht Angeliño invallen bij City, voor zijn tweede competitieduel van dit seizoen.

Met Angeliño (die profiteert van de absentie van Oleksandr Zinchenko) binnen de lijnen werd er niet meer gescoord in het Etihad Stadium. Daar kon ook invaller El Ghazi, die acht minuten voor tijd in de ploeg kwam voor Jack Grealish, niets aan veranderen. Dat Fernandinho vlak voor tijd nog zijn tweede gele kaart pakte, was daarom (zeker gezien de defensieve problemen van City) onbegrijpelijk. De Braziliaan is nu geschorst voor de volgende wedstrijd van City, thuis tegen Southampton.