Record en zure nasmaak Giakoumakis: VVV ziet broodnodige zege verdampen

VVV-Venlo heeft zaterdagavond verzuimd de zeventiende plek te verlaten. Tien minuten voor tijd kwamen de Limburgers nog op voorsprong tegen RKC Waalwijk, maar middels een rake penalty eindigde het duel uiteindelijk in een gelijkspel.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
3 - 3
RKC Waalwijk

Dat de wedstrijd van zaterdagavond van grote waarde was voor VVV-Venlo werd vooraf nog eens goed duidelijk gemaakt door de supporters van de Venlonaren. Zij waren naar De Koel gekomen om hun ploeg een hart onder de riem te steken. Winst op RKC Waalwijk was immers cruciaal, gezien de zeventiende plek met 22 punten. FC Emmen (24 punten), Willem II (25 punten) en tegenstander RKC (26 punten) waren nog in te halen, maar dan waren de drie punten dus wel van levensbelang.

Voordeel voor het VVV-Venlo van coach Jos Luhukay was dat topscorer Giorgos Giakoumakis fit genoeg was voor een basisplaats. De Griekse spits, die hoogstwaarschijnlijk de eerste winnaar gaat worden van de Willy van der Kuijlen-trofee, wist al sinds 14 maart niet meer te scoren. Zaterdagavond was het echter wel weer raak. Al na drie minuten werkte hij een voorzet van Vito van Crooij tegen de touwen. Daarmee zorgde hij niet alleen voor een zeer belangrijke voorsprong, hij boekte ook een record. Het was namelijk zijn 25ste goal van het seizoen en nog nooit scoorde een speler van de Limburgse club minstens 25 keer in één seizoen.

De goal van Giakoumakis bleek het startschot van een zeer doelpuntrijke eerste helft. Door goals van Thijs Oosting en Cyril Ngonge wisten de bezoekers uit Waalwijk de 1-0 achterstand namelijk om te buigen in een 1-2 voorsprong. Die nieuwe tegenvaller voor VVV-Venlo zorgde ervoor dat de thuisclub even van slag was, maar vlak voor rust werd het toch ook nog 2-2. Van Crooij leverde wederom een goede voorzet af en dit keer was het Joshua John die op de goed plek stond om de bal binnen te lopen.

De tweede helft werd een stuk minder doelpuntrijk, maar tien minuten voor tijd volgde wel een Venlose vreugde-explosie. Na twee assists was het Van Crooij die dit keer zelf een feestje mocht vieren. Hij zette zijn hoofd tegen de bal na een voorzet van Lukas Schmitz. De thuisploeg vierde groot feest met de bevrijdende 3-2, maar die feestvreugde bleek uiteindelijk van korte duur.

Het was namelijk Giakoumakis die niet veel later zijn hand naar de bal reikte na een vrije trap van Ngonge. Arbiter Jochem Kamphuis kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen voor RKC en daar wist Ngonge wel raad mee. Hij schoot heel koel de 3-3 tegen de touwen en zorgde er zodoende voor dat RKC iets meer lucht houdt in de strijd tegen degradatie. VVV-Venlo wist met het gelijkspel de reeks van nederlagen dan wel te doorbreken en daarmee een negatief record af te wenden, maar met het punt schieten de Limburgers ook weinig op. VVV blijft op de zeventiende plaats steken.