Real Madrid mokkend richting Ajax na opnieuw mislukte Clásico

Real Madrid kan al zijn pijlen voor dit seizoen op de Champions League gaan richten. Na de nederlaag in eigen huis tegen aartsrivaal Barcelona is het winnen van de landstitel niet realistisch meer: Real staat nu liefst twaalf punten achter op de koploper. Dinsdag gaat Ajax proberen om de fans in Estadio Santiago Bernabéu opnieuw stil te krijgen.

Real Madrid
Real Madrid
0 - 1
Barcelona
Barcelona

Real kan niet met een goed gevoel naar het Champions League-treffen met Ajax toewerken, na wéér een mislukte Clásico. Real en Barcelona stonden in een korte periode drie keer tegenover elkaar, waarvan twee duels in de halve finale van het Spaanse bekertoernooi werden gespeeld. Real begon deze strijd nog aardig, met een 1-1 gelijkspel in Camp Nou, maar verloor afgelopen woensdag met 0-3 en werd uitgeschakeld. Dat terwijl Real toch voldoende kansen had gekregen om de wedstrijd (en daarmee de uitslag) er heel anders uit te laten zien.

In de competitiekraker van zaterdagavond kwam Real een stuk minder goed voor de dag. De thuisploeg liet in de eerste helft maar weinig zien en Barcelona was de betere partij. De eerste grote kans was na twintig minuten voor Lionel Messi. De aanvaller gebruikte goed zijn lichaam om in balbezit te komen en wipte de bal langs doelman Thibaut Courtois heen. Zijn inzet ging maar net naast.

Real deed weinig met deze waarschuwing en kreeg een paar minuten later alsnog de 0-1 om de oren. Sergi Roberto stuurde Ivan Rakitic weg en de Kroaat imiteerde het wippertje van Messi. De poging van Rakitic leverde echter wél een doelpunt op. Barcelona bleef ook na deze goal aanvallen en een vrije trap van Messi ging net over, voordat Courtois zijn klasse bewees. De doelman reageerde uitstekend op een uithaal van Luis Suárez en had vervolgens ook een antwoord op de rebound van Messi.

De beste kans van Real in de eerste minuut was een van richting veranderd schot van Toni Kroos. Deze inzet kon echter vrij eenvoudig gepakt worden door Marc-André ter Stegen. Real kon dan ook onmogelijk tevreden zijn over de eerste helft en dat zorgde voor frustratie bij Sergio Ramos. Vlak voor het rustsignaal ging de verdediger in een duel met Messi hard door en raakte hij zijn tegenstander met de elleboog in het gezicht. De vraag is of dit bewust of onbewust was: er volgde in ieder geval geen straf voor Ramos.

De tweede helft ging met elf tegen elf verder en het eerste gevaar kwam van Karim Benzema, over wie werd gespeculeerd dat hij rust zou krijgen met het oog op Ajax-thuis, maar die gewoon in de basis begon bij Real. Zijn poging van dichtbij ging naast, terwijl de vlag omhoog ging voor buitenspel. Vinícius Júnior zette Ter Stegen aan het werk en liet daarmee merken dat Real nog wat van de wedstrijd wilde maken. Na defensief geklungel bij Barcelona kreeg de jonge Braziliaan opnieuw een grote kans, maar afwerken blijkt nog niet zijn sterkste punt te zijn.

Even voor de tweede kans voor Vinícius was Real nog aan de 0-2 ontsnapt, toen een voorzet van Jordi Alba via het been van Dani Carvajal maar net naast rolde. Barcelona bleef ook in het tweede bedrijf kansen krijgen en Ousmane Dembélé schoot uit een lastige hoek maar net naast. De gelijkmaker van Real zat er niet in en zo neemt Barcelona een flink voorschot op een volgende landstitel. De ploeg van Ernesto Valverde heeft nu twaalf punten meer dan Real en tien punten meer dan Atlético. Voor Real is de wedstrijd van dinsdag tegen Ajax, waarin het een 2-1 voorsprong verdedigt, nu nóg belangrijker geworden.