Hoe Barça een kapitale blunder met Ter Stegen ternauwernood voorkwam

Reacties

Barcelona gaat zaterdagavond om 20.45 uur voor de tweede keer deze week op bezoek bij aartsrivaal Real Madrid. Dat doet het uiteraard weer met Marc-André ter Stegen tussen de palen.

Hoe Barça een kapitale blunder met Ter Stegen ternauwernood voorkwam

Dat de Duitser bij de midweekse bekerzege (0-3) onder de lat stond, had vooral te maken met het feit dat 'bekerkeeper' Jasper Cillessen pas net weer helemaal fit was na een kuitblessure. In de competitie en de Champions League is de aanwezigheid van Ter Stegen in het Catalaanse doel net zo zeker als dat zijn handen zijn.

Bij de Duitse nationale ploeg is Marc-André ter Stegen er nog niet in geslaagd Manuel Neuer uit het doel te verdrijven.
Bij de Duitse nationale ploeg is Marc-André ter Stegen er nog niet in geslaagd Manuel Neuer uit het doel te verdrijven.

Op 26-jarige leeftijd is Ter Stegen, bij wie er behalve Duits ook Nederlands bloed door de aderen stroomt, uitgegroeid tot een van de beste keepers ter wereld. Bij de Duitse nationale ploeg is hij, vooral op basis van status, nog tweede keuze achter Manuel Neuer, maar duidelijk is dat de uit Mönchengladbach afkomstige Ter Stegen ook daar de toekomst heeft.

Barcelona loopt weg met Ter Stegen en dat is niet voor niets. De Duitser is de enige échte defensieve rots in de branding bij de Spaanse koploper. Centrumverdedigers Gerard Piqué en Samuel Umtiti zijn niet bezig aan hun sterkste seizoen, linksback Jordi Alba vindt aanvallen veel leuker dan verdedigen en op de rechtsbackpositie blijven Sergi Roberto en Nelson Semedo elkaar maar afwisselen omdat trainer Ernesto Valverde van beide spelers niet honderd procent overtuigd is op die positie.

De defensieve problemen van Barcelona klinken door in de cijfers. In 25 competitiewedstrijden kreeg het al 25 tegendoelpunten, meer dan Atlético Madrid (17), Valencia (21) en zelfs Getafe (22). Toch wijst niemand na het zien van die cijfers naar Ter Stegen. Het is namelijk dankzij de doelman dat het aantal tegengoals niet veel hoger is. Ook in de bekerkraker tegen Real Madrid liet hij zich weer gelden door vier enorme Real-kansen onschadelijk te maken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat Ter Stegen in balbezit een elfde veldspeler is bij Barcelona, is algemeen bekend. De sluitpost heeft een geweldige techniek en een prachtige trap en is niet bang om dat op het allerhoogste podium te showen. Het scheelde echter weinig of Ter Stegen had zijn kwaliteiten op een ander podium laten zien. In 2016, twee jaar na zijn komst, overwoog hij namelijk serieus om te vertrekken bij Barcelona.

Marc-André ter Stegen houdt Real Madrid-talent Vinícius Júnior van scoren af in het toernooi om de Copa del Rey.
Marc-André ter Stegen houdt Real Madrid-talent Vinícius Júnior van scoren af in het toernooi om de Copa del Rey.

Ter Stegen had er toen twee jaar als veredelde reservedoelman opzitten. Claudio Bravo kreeg de voorkeur in La Liga en hoewel de Chileen in de Champions League en in het toernooi om de Copa del Rey bankzitter was achter zijn Duitse concurrent, kon Ter Stegen totaal niet leven met die situatie. 'En ook als de situatie omgekeerd was, als ik in La Liga zou keepen en Claudio in de Champions League en de bekerwedstrijden, was ik ontevreden geweest. Daarvoor was ik niet naar Barcelona gekomen', blikt Ter Stegen terug in gesprek met DAZN.

'Ik heb in de zomer van 2016 serieus nagedacht over een vertrek en heb dat ook aan de club gecommuniceerd. Claudio en ik hebben allebei aan de club laten weten dat we niet blij waren met de situatie. Uiteindelijk heeft Barcelona de knoop doorgehakt en de beslissing viel uit in mijn voordeel. Volgens mij heb ik het vertrouwen tot nu toe absoluut terugbetaald', besluit Ter Stegen met gevoel voor understatement. De Barça-defensie doet aan als een huis gemaakt van karton op een fundering van gewapend beton. Dat beton voorkomt een totale ineenstorting, maar snakt naar sterkere wanden.

'Uitstekende Ter Stegen bezorgt Cillessen opnieuw een bekerfinale'
Real Madrid
Real Madrid
0 - 1
Barcelona
Barcelona
Bekijk hier al onze video's
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer M. ter Stegen
Meer over M. ter Stegen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.